Dakar autó

Al-Attiyah hiába húzta be a finálét, Sainz harmadszor Dakar-győztes

Végre szakaszt nyert a Toyota címvédője, ám ez sem volt elegendő ahhoz, hogy letaszítsa az élről a Matadort, aki a harmadik különböző márka színeiben tudott diadalmaskodni.
Az autósokra is egy jelentősen lerövidített, 167 km-es zárószakasz várt pénteken az első szaúd-arábiai Dakaron. Az összetettben tízperces hátránnyal rendelkező Nasser Al-Attiyah ennek ellenére is mindent megpróbált, hogy fordítson az álláson: remek tempót diktálva megszerezte az egyetlen részgyőzelmét az idei kiírás során, megelőzve Yasir Seidant, Orlando Terranovát és a második napi dobogójáról épp csak lemaradó Fernando Alonsót.
 
Ám ez is kevésnek bizonyult a toyotás részéről, Carlos Sainz ugyanis mindössze négy perccel volt lassabb nála, ez pedig azt jelentette, hogy a négy etapot is megnyerő spanyol legenda nyerte a 2020-as Dakart. A Matador 2010 és 2018 után már harmadszor diadalmaskodott a legpatinásabb terepraliversenyen, ráadásul a harmadik különböző márkával: a Volskwagen és a Peugeot után ezúttal a Minit juttatta csúcsra – ráadásul a két éve debütált Mini John Cooper Works Buggy modellnek ez az első győzelme.
 
Sainz mögött Al-Attiyah lett a második, míg a spanyol márkatárshoz hasonlóan négy szakaszt nyerő Stephane Peterhanselnek be kellett érnie az összetett dobogó alsó fokával (de még egyébként ő is tíz percen belül futott be). Yazeed Al-Rajhi megtartotta a negyedik helyét, ezzel legjobb összetett eredményét érte el a hazai pályán szereplő toyotás. Giniel de Villiers az ötödik helyen már egy óránál is nagyobb hátránnyal futott be, de megelőzte Terranovát és Bernhard Ten Brinkét. A Dakaron idén debütáló Alonso végül összességében remek tempót mutatva, de két szakaszon is bajba kerülve a 13. lett.
A kamionosoknál Andrej Karginov stílszerűen győzött, hiszen az utolsó szakaszt is megnyerte. Az orosz 2014 után másodszor tudott diadalmaskodni a Dakaron, ráadásul a sikerével folytatódott a Kamaz immár négy éve tartó sorozata is. Mögötte sem változott a helyzet: a márkatárs Anton Shibalov lett a második, a MAZ-t vezető Siarhei Viazovich pedig a harmadik.

Az SSV-kategóriában eközben Reinaldo Varela volt ma a leggyorsabb, míg Szergej Karjakin hiába dolgozott le hat percet a hátrányából, ez kevésnek bizonyult Casey Currie-vel szemben, aki Ricky Brabec motoros diadala után rögtön a második amerikai Dakar-győztes lett. Karjakin az ezüst-, a tavalyi első Francisco Lopez Contardo pedig a bronzérmes.
 
Az összetett végeredménye:
Autósok: 1. Carlos Sainz (Mini) 42:59:17 ó., 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 6:21 p., 3. Stephane Peterhansel (Mini) + 9:58 p., 4. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 49:10 p., 5. Giniel de Villiers (Toyota) + 1:07:09 ó., 6. Orlando Terranova (Mini) + 1:12:15 ó., 7. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:18:34 ó., 8. Mathieu Serradori (Century) + 1:59:21 ó., 9. Yasir Seidan (Mini) + 3:42:17 ó., 10. Wei Han (2WD) + 3:51:07 ó., … 13. Fernando Alonso (Toyota) + 4:42:47 ó.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov (Kamaz) 46:33:36 ó., 2. Anton Shibalov (Kamaz) + 42:26 p., 3. Siarhei Viazovich (Maz) + 2:04:42 ó.
SSV: 1. Casey Currie (Can-Am) 53:25:52 ó., 2. Szergej Karjakin (Can-Am) + 39:12 p., 3. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) + 52:36 p.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások