F1

Alonso: „Nem biztos, hogy én nyertem volna a Ferrarival”

A tavalyi szezon befejeztével a királykategóriából visszavonuló spanyol elmondta: könnyű azt mondani, hogy a Ferrarival az utóbbi két évben bajnok lett volna, valamint arról is beszélt, hogy kik lesznek azok a versenyzők, akikre kiemelt figyelmet fog fordítani idén.
Fernando Alonso 2010-től 2014-ig volt a Ferrari versenyzője, ez idő alatt háromszor lett második a pontversenyben, világbajnoki címet azonban nem sikerült szereznie az olasz istállóval. A 2015-ös szezontól átpártolt a McLarenhez, azonban a várt eredmények elmaradtak, Alonso pedig úgy érezte, nincs értelme tovább folytatni, így 2019-ben már nem lesz ott a rajtrácson. A Ferrari a legutóbbi két évben olyan autót épített, amivel Sebastian Vettel vezetésével képesek voltak felvenni a harcot a 2014 óta domináló Mercedes istállóval, azonban sem a konstruktőri, sem az egyéni titulust nem sikerült elhódítani, sokak szerint a négyszeres világbajnok rengeteg hibájából adódóan. A 37 éves versenyző azonban megvédte egykori riválisát, mondván, hogy sok szakértői véleménnyel ellentétben nem biztos, hogy akár ő képes lett volna megnyerni mindkét címet.

„Nehéz ezt megmondani. Amikor a győzelemért harcolsz, benne van a pakliban, hogy mindent el is veszíthetsz. Mindenkinél előfordul, hogy hibázik” – utalt itt a német tavaly elkövetett baklövéseire. „Talán fontos pontokat veszített el, de Hamiltonnal is előfordult már ugyanez, és ha azt nézzük, Vettel még mindig jobban teljesített, mint Raikkönen, mert a végsőkig harcolt a címért. Amikor négy vb-címet nyert, mindenki jelenségként tekintett rá, és most Hamiltonnal is ugyanez a helyzet. Az igazság az, hogy sosem könnyű nagy nyomás alatt versenyezni, amikor mindenkinek rajtad van szeme.”

A kétszeres világbajnok azt is elárulta, kik azok a pilóták, akiket idén több figyelemmel fog övezni versenytársaiknál: „Az egyik Robert Kubica. Az ő története egyszerűen hihetetlen. Néhány hónappal ezelőtt úgy tűnt, Robert minden lehetőségét elveszíti, most viszont úgy fog vezetni, hogy semmilyen veszíteni valója nem lesz, és pontosan ez is a helyzet. Aztán ott van Charles a Ferrariban. Fiatal, okos és tehetséges. Meg kell tanulnia hozni a pontokat és segítenie a csapatot, tudniillik, a világbajnokság általában már július és szeptember között eldől. Nem kell kapkodnia, tartson kontroll alatt mindent.”

Írta: Bankó Milán; Fotó: McLaren


Hozzászólások