Superbike

Bautista: „Még nem úszott el a vb-cím, de már nem a saját kezemben van a sorsom”

Laguna Seca-i tripla nullázása után 81 pontos hátrányba került összetettben a korábban a vb-tabellát magabiztosan vezető spanyol, aki beszélt vállsérüléssel járó balesetéről és folyamatos bukásainak eddig ismeretlen okáról is.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Elképesztő gödörbe került az utóbbi hetekben Alvaro Bautista: az előző helyszíneken rendre begyűjtött legalább egy esést, Laguna Secában pedig egyetlen versenyen sem tudott célba érni. Ráadásul a vasárnapi sprintfutamon még meg is sérült a válla, ez pedig közvetlenül ahhoz vezetett, hogy a hétvége utolsó versenyét is kénytelen volt feladni. A Ducati motorosa szerint magáért a Superpole-futam rajtjánál történt ütközésért inkább Toprak Razgatlioglu volt a felelős – minderről így beszélt a Crash.net szakoldal hasábjain:

„Nagyon rosszul érzem magam a történtek miatt. A Superpole-futam első kanyarjában Razgatlioglu teljesen rázárt az ívemre, és nem tudtam semmit tenni az ellen, hogy a hátsó kereke eltalálja az én elsőmet. A manővere tönkretette mindkét vasárnapi versenyemet, mert megsérült a vállam a bukásban. Elvittek az orvosi központba, a vizsgálatok után pedig a doktorok rábólintottak arra, hogy rajthoz álljak a második futamon, mert a röntgenen látszódott, hogy semmim sem tört el. Sajnos azonban egyetlen kör után észleltem, hogy túl nagy a fájdalom ahhoz, hogy motorozzak, és nem is volt elég erő a karomban, nem tudtam fékezni a balkanyaroknál, ezért kiálltam a bokszba.”

A spanyol arra nem tudott magyarázatot találni, minek köszönhetők a sorozatos bukásai: „Talán a szezon elején sem vártuk, hogy olyan sok futamot megnyerünk, de erre a helyzetre végképp nem számítottunk. Az utóbbi fordulókon szinte az összes versenyen buktunk, ráadásul minden egyes alkalommal ugyanúgy, szóval nehéz ezt megérteni. Hogy őszinte legyek, nem tudom az okát, hogy miért esek el. Lehet azt mondani, hogy jobban húztam a gázt, de nem jobban, mint azon a 14 versenyen, amelyet megnyertem. A szombati versenyen sem kezdtem be olyan erősen, mint Jerezben vagy Misanóban, mégis buktam. Nincs magyarázatom. Furcsa, mert az edzéseken keményebben nyomom, mégsem esem el, csak a versenyeken. Néha már csak mosolyogni tudok ezen” – idézi szavait a BikeSportNews.com.

Bautista a jerezi sprintverseny után még 61 pontos előnnyel vezetett Jonathan Rea előtt, mostanra azonban 81 egységnyi hátrányba került a négyszeres világbajnokkal szemben. De lát-e még esélyt a fordításra? „Matematikailag még nem úszott el a vb-cím, de eléggé lehetetlen. Ha reálisan nézzük, rettenetesen nehéz lenne megnyerni, többé már nem az én kezemben van a dolog. Amit tehetek mostantól, hogy igyekszem a lehető legtöbb versenyt megnyerni, és dolgozni azon, hogy fejlesszük a motort a jövő évre, és hogy fejlődjünk azokon a területeken, ahol küszködünk. Ami a következő szezont illeti, beszélnem kell a menedzseremmel, és remélhetőleg a következő két hétben előállhatunk valamivel. A lényeg igazából már eldőlt, még néhány apró részleten dolgozunk” – utalt arra a rutinos motoros, hogy vélhetően jövőre is a Ducati Superbike-világbajnoki csapatánál fog versenyezni.

Fotó: Ducati Corse


Hozzászólások