Superbike

Bautistánál az előny, de Rea bízik a versenystratégiájában

Úgy tűnik, végre izgalmas versenyidényre számíthatunk: a MotoGP-ből érkező Ducati-pilóta ugyanis nemcsak képes felvenni a négyszeres világbajnok tempóját, hanem eddig gyorsabbnak is bizonyult a Kawasaki brit világsztárjánál. A lényeg azonban hátra van, mindketten készülnek a nagy összecsapásra.
A Ducati vélhetően az év igazolását húzta meg, amikor átcsábította a MotoGP-ből Alvaro Bautistát. A spanyol versenyző ugyanis hamar megszokta a Superbike világbajnokság légkörét, és a szezinnyitó Phillip Island-i versenyhétvégén és az azt megelőző teszten megvillanva jelezte, nem szeretne statisztálni Jonathan Rea zsinórban ötödik vb-címéhez. Bautista már most remekel a Panigale V4R-el, holott nemcsak az új motort, hanem a Pirelli-abroncsokat is meg kellett szoknia, de mégis sokan benne látják a brit klasszis legerősebb kihívóját.

„Nem számítottam ilyen eredményre, de természetesen nem vagyok mérges miatta. Amíg Jerezben és Portimaóban nemcsak a motorral, hanem a pályákkal is ismerkednem kellett, itt Phillip Islandon végre már a motorra, a fejlesztésekre is teljes mértékben figyelhettem. Délelőtt kipróbáltunk egy új beállítást a motor elején, ám ez nem igen jött be, így délután visszatértünk az eredeti beállításhoz, így a figyelmünk a Pirelli-gumik felé fordult. Jó hír, hogy a köridők gyorsak és konstansok voltak, azaz az abroncsokkal nem lesz majd gondom. Ugyanakkor azt is észrevettem, hogy a használt gumikkal jobb érzés volt kanyarodni, nagyobb stabilitása volt a motoromnak. Érdekes volt látni, hogy ezzel én vagyok egyedül így a mezőnyben, talán azért, mert most jöttem a MotoGP-ből” – fogalmazott Bautista.

A spanyol hozzátette, nagyon motiválja, hogy ő legyen az a versenyző, aki képes lesz Jonathan Reát legyőzni.

„Van a mezőnyben valaki, akit legyőzni hatalmas eredmény lenne. Én szeretnék lenni az a valaki, a lehető legjobb eredményt szeretném elérni. Ehhez erős hátterem, erős csapatom és nagyon jó motorom van. Bízom abban, hogy Chaz Davies is hamarosan utoléri magát, mert egyelőre még nem érte utol magát fizikailag” – árulta el a spanyol.
 
Természetesen a nagy ellenfél, a zsinórban négy világbajnoki címet szerző Rea is a maximumra törekszik – versenyszimulációja több mint ígéretes volt –, ám a pénteki edzéseken 14 ezred a hátránya a spanyolhoz képest.

„Elégedett vagyok a pénteki teljesítményemmel, hiszen érezhetően javult a motor teljesítménye a tesztekhez képest, és úgy éreztem, mintha egy teljesen új gépre ültem volna fel. Most a megbízhatóságon és a Pirelli-abroncsok tesztelésén volt a fő hangsúly, és az adatokat látva, van már elképzelésem, hogy a futamokon milyen beállításokkal fogok pályára gurulni. Egyelőre Alvaro az utolsó szakaszban gyorsabb mindenkinél, és én itt tudtam most közelebb kerülni hozzá. A versenyen nagyon okosnak kell lennem, hiszen a körülmények itt teljesen mások, mint a többi futam helyszínén. A lényeg, hogy jól érzem magam a motoron, és készen állok a nagy csatára” – jelentette ki a négyszeres világbajnok.

Fotó: worldsbk.com


Hozzászólások