Dakar motor

Brabec domináns sikerrel állt az élre a Hondával

Végig az amerikai diktálta a tempót a motorosok maratoni etapjának első felvonása során, így a vezetést is átvette a Husqvarnát képviselő Pablo Quintanillától.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

406 km-es, két részre osztott szelektív szakasz várt a motorosokra Arequipa és Moquegua között, amely ráadásul a két felvonásos maratoni etap első fele volt, azaz csütörtök este csak a versenyzők szerelhetik majd a gépeiket. A tempót végig Ricky Brabec diktálta, s a második nappal ellentétben, ahol a végén elbukta az elsőséget, most meg is nyerte a szakaszt, méghozzá bő hatperces előnnyel legközelebbi üldözőjéhez képest, aki keddhez hasonlóan Matthias Walkner volt. Brabec ráadásul ezzel a teljesítménnyel az összetettben is a maga javára fordította az állást, miután a napot még tíz perc fölötti fórral indító Pablo Quintanilla gyenge napot fogott ki a Husqvarnával, s jó húsz percet veszített a hondás amerikaihoz képest.
 
Brabec és Walkner kettőse mögött további két KTM-es következett a sorban csütörtökön, méghozzá Toby Price és Sam Sunderland, ráadásul a két korábbi győztes az összesítésben is feljött a harmadik és negyedik pozícióba. Őket mindkét értékelésben Adrien van Beveren követi az ötödik helyen, aki ezzel továbbra is a Yamaha vezére, miután a szerdai etapot megnyerő Xavier de Soultrait még Quintanillánál is gyengébb teljesítményt nyújtott, így már húsz perc fölötti a lemaradása. Ezzel pedig csak a kilencedik helyre jó a tabellán, az állás ugyanis olyannyira szoros, hogy az első hét helyezetthez Walknerrel bezáróan tíz percen belül van egymáshoz képest.
 
A mezőny egyetlen talpon maradt magyar származású indulója, Gyenes Emanuel ismét végig az 50. hely környékén haladt a legtöbb ellenőrzőpontnál, s végül pontosan ezt a helyezést is szerezte meg a szakasz végén. Az összesítésben mindez az 51. pozíciót jelenti a KTM-es számára.

A quadosoknál a tegnapi „botlás” („csak” második lett) után ismét Nicolas Caviglassio diktálta a tempót, így a tavalyi ezüstérmes tovább erősítette vezetését az összetettben honfitársa, Jeremias Gonzalez Ferioli előtt, akinek a hátránya ráadásul immár fél óra fölé kúszott. A bronzérmes pozíciót a mai ötödik helye ellenére is Gustavo Gallego tartja, teljessé téve az argentinok és a Yamahák egyeduralmát.
 
A 4. szakasz végeredménye:
Motorosok: 1. Ricky Brabec (Honda) 3:40:30 ó., 2. Matthias Walkner (KTM) + 6:19 p., 3. Toby Price (KTM) + 7:07 p., 4. Sam Sunderland (KTM) + 11:35 p., 5. Adrien van Beveren (Yamaha) + 13:29 p., ... 50. Gyenes Emanuel (KTM) + 1:14:14 ó.
Quadosok: 1. Nicolas Caviglassio (Yamaha) 4:52:07 ó., 2. Jeremias Gonzalez Ferioli (Yamaha) + 4:11 p., 3. Alexandre Giroud (Yamaha) + 7:35 p., 4. Manuel Andujar (Yamaha) + 14:05 p., 5. Gustavo Gallego (Yamaha) + 16:59 p.
 
Az összetett állása négy szakasz után:
Motorosok: 1. Brabec 12:33:00 ó., 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) + 2:19 p., 3. Price + 4:22 p., 4. Sunderland + 5:45 p., 5. Van Beveren + 8:56 p., 6. Kevin Benavides (Honda) + 9:01 p., 7. Walkner + 9:31 p., ... 51. Gyenes (KTM) + 4:25:18 ó.
Quadosok: 1. Caviglassio 15:49:19 ó., 2. Gonzalez Ferioli + 34:03 p., 3. Gallego + 47:19 p.

Fotó: Honda Racing


Hozzászólások