F1

Brawn elmondta, mi teszi igazán különlegessé Hamiltont

A hétvégén ötödik vb-címét szerző brit Juan Manuel Fangióval került egy szintre a számok alapján, de bizonyos tulajdonságokban már az F1 történetének legnagyobbjához, Michael Schumacherhez hasonlít.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Lewis Hamilton mexikói negyedik helyének köszönhetően már két versennyel a 2018-as F1-es szezon vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert az összetett pontversenyben, így megszerezte ötödik világbajnoki címét. Ilyen magasságokba korábban csak két pilóta jutott a száguldó cirkusz történetében: az 50-es években Juan Manuel Fangio ugyancsak ennyi sikerrel zárta a karrierjét, s csak a hétszeres világbajnok Michael Schumacher rendelkezik több év végi elsőséggel. A Formula-1 jelenlegi sportért felelős igazgatója, Ross Brawn, aki annak idején együtt dolgozott a brittel első mercedeses évében, így beszélt a mercedeses teljesítményéről:

„Nehéz kitalálni, hogyan is gratuláljunk Lewisnak az ötödik címhez. Ez a legendás Juan Manuel Fangióval helyezi őt egy szintre, ami egyszerűen hihetetlen. Ráadásul bármely más területen is elég nehéz találni olyan sportolót, aki ennyi mindent elért volna ilyen rövid idő alatt. Ez a 12. szezonja Lewisnak a Formula-1-ben, és ezeknek majdnem a felében világbajnok lett, ami igazán lenyűgöző. Mindig nehéz összehasonlítani ezeket, de talán ez volt a legnehezebben megnyert vb-címe mind közül” – vélekedett Brawn, akinek szavait a MotorsportWeek.com idézi.

A szakember annak idején Schumacher összes vb-címének is részese volt, így ha valaki, ő össze tudja vetni az F1 történetének most már két legeredményesebb pilótájának számító párost: „Idén a Mercedesnek kemény kihívója akadt újfent egy Ferrari-autó képében, amely általában versenyképesebb volt, ahogy például Mexikóban is. Az, hogy már két futammal a vége előtt bebiztosította a címet, még bámulatosabb, de Lewis mögött egy legalább olyan zseniális csapat is áll.”

„Ha egy képességet kellene kiválasztanom, ami különlegessé teszi Lewist, az az, hogy képes olyan versenyeket is megnyerni, ahol nem ő az esélyes, ahogy azt idén is többször láthattuk – Hockenheimben, Budapesten vagy Monzában, hogy csak néhányat említsek. Emellett persze azokat is megnyerte, ahol ő volt a leginkább esélyes a győzelemre. Ez egy olyan tulajdonság, amely abban a versenyzőben is megvolt, aki immár egyedüliként rendezik nála több vb-címmel: Michael Schumacherben. Lewis már eddig is a Formula-1 történetének része volt, most pedig igazán a sportág legendájává vált.”


Fotó: Daimler Media Site


Hozzászólások