Moto3

Canet taktikus motorozással nyert, Antonelli a bokszból indulva ötödik

Szokás szerint őrült utolsó kört hozott a Moto3-asok versenye: bár Dalla Porta sokáig vezette a mezőnyt a hajrában, a végén mégis Canet örülhetett a győzelemnek. A legnagyobb teljesítményt azonban Antonelli nyújtotta, aki a boxból indulva még a dobogós helyezésekért is harcban volt.
Nyoma sem volt már a szombati esőnek Brnóban: a reggeli bemelegítéshez hasonlóan napsütéses idő fogadta a Moto3-as mezőnyt. Már a felvezető kör óriási drámát hozott: Antonelli nem tudott eljönni a rajtrácsról, így ő csak a bokszutcából eredhetett a mezőny után. Ezzel Arbolino és McPhee kettesben maradt az első sorban, mögöttük Suzuki, Fernandez és Canet következett, míg a listavezető Dalla Porta csak a 17, rajtpozíciót tudhatta magáénak. Arbolino kapta el legjobban a rajtot, McPhee ezzel szemben lelassult, Yuki Kunii el is találta a brit gépét, de szerencsére magától, igaz a kezét fájlalva sétált le a célegyenesről az ijesztő baleset után.
 
Az eső kör végére Fernandez, Arbolino, Lopez, Fenati, Suzuki, Canet, Ogura és Yurchenko alkotta boly kicsit ellépett a többiektől. Egyébiránt sok bukással kezdődött a verseny: Vietti, Salac, Booth-amos és az élmezőnyből Suzuki is feladni kényszerült a versenyt. Az éllovas személye természetesen szinte körönként változott: Lopez, Arbolino és Fenati is állt a mezőny élén. Hátrébb Dalla Porta és Antonelli is elkezdte a felzárkózást: az ötödik körre már a 10. illetve 19. pozícióban motoroztak. Az élen eközben stabilizálódott Fenati vezetése, Arbolino, Lopez, Fernandez, Canet, Masia, Toba, Migno, Dalla Porta és Yurchenko követte őt.
 
A mezőny finoman szólva sem szakadt szét: a táv feléhez közeledve a már 15. pozícióban motorozó Antonelli hátránya nem volt több két másodpercnél a továbbra is az éllovashoz képest – elképesztő tempóban zárkózott fel az olasz! Változás állt be a vezető pilóta személyében is: Dalla Porta az ötödik helyről ugrott az élre egy féktáv alatt! Fenati eközben az ötödik helyig csúszott vissza, Arbolino, Canet és Binder is megelőzte őt. Természetesen nem sokáig maradt ez a sorrend, hamarosan Canet, Dalla Porta, Arbolino, Binder, Lopez volt a legjobb öt sorrendje. Antonelli eközben tovább folytatta elképesztő felzárkózását, utolérte az élen álló bolyt és már a nyolcadik helyen haladt.
 
A hajrát Toba nagy bukása „nyitotta meg”, a japán a hetes kanyarban esett el négy körrel a vége előtt, kicsivel később Lopez és Garcia is kiesett – ők ketten kis híján egymásnak is nekiugrottak a pálya szélén. Az élen a Dalla Porta, Arbolino, Canet, Antonelli, Masia, Dinber, Migno és Fenati alkotta boly állt. Két körrel a vége előtt Antonelli már dobogós pozícióban motorozott – még egyszer írjuk, a bokszutcából indulva! Az olasz egy kis időre a második pozícióba is feljött, de megtartania nem sikerült a pozíciót, sőt, az utolsó kör elején a hetedik helyig csúszott vissza. Változás történt az élen is, Arbolino és Canet is elment Dalla Porta mellett akit Masia és Antonelli üldözött. A kör háromnegyedénél Canet állt az élre, aki el tudott nyúlni Dalla Portától, a hátralévő métereken pedig meg is tudta tartani az elsőséget. A dobogó legalsó fokára Arbolino állhatott fel, Antonelli végül az ötödik helyen zárt. Győzelmével Canet ismét visszavette a vezetést a világbajnoki összetettben Dalla Portától.

A futam végeredménye:
 
1 Aron CANET Sterilgarda Max Racing Team KTM 39'11.879
2 Lorenzo DALLA PORTA Leopard Racing Honda 0.159
3 Tony ARBOLINO VNE Snipers Honda 0.217
4 Jaume MASIA Bester Capital Dubai KTM 0.404
5 Niccolò ANTONELLI SIC58 Squadra Corse Honda 0.499
6 Ai OGURA Honda Team Asia Honda 0.53
7 Andrea MIGNO Bester Capital Dubai KTM 0.715
8 Romano FENATI VNE Snipers Honda 0.737
9 Jakub KORNFEIL Redox PruestelGP KTM 1.063
10 Darryn BINDER CIP Green Power KTM 1.757
11 Ayumu SASAKI Petronas Sprinta Racing Honda 3.863
12 Raul FERNANDEZ Sama Qatar Angel Nieto Team KTM 5.47
13 Makar YURCHENKO BOE Skull Rider Mugen Race KTM 5.495
14 Can ONCU Red Bull KTM Ajo KTM 5.54
15 Dennis FOGGIA SKY Racing Team VR46 KTM 8.259
16 Marcos RAMIREZ Leopard Racing Honda 9.056
17 Stefano NEPA Reale Avintia Arizona 77 KTM 23.01
18 Deniz ONCU Red Bull KTM Ajo KTM 25.241
19 Celestino VIETTI SKY Racing Team VR46 KTM 1'11.129
Nem ért célba
  Kazuki MASAKI BOE Skull Rider Mugen Race KTM 2 kör
  Alonso LOPEZ Estrella Galicia 0,0 Honda 5 kör
  Kaito TOBA Honda Team Asia Honda 5 kör
  Sergio GARCIA Estrella Galicia 0,0 Honda 5 kör
  Albert ARENAS Sama Qatar Angel Nieto Team KTM 13 kör
  Riccardo ROSSI Kömmerling Gresini Moto3 Honda 15 kör
  Filip SALAC Redox PruestelGP KTM 15 kör
  Tatsuki SUZUKI SIC58 Squadra Corse Honda 17 kör
  Tom BOOTH-AMOS CIP Green Power KTM 17 kör
  John MCPHEE Petronas Sprinta Racing Honda 17 kör
Nem fejezte be az első kört
  Yuki KUNII Asia Talent Team Honda  

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások