Supersport

Cortese és Cluzel is győzne, de csak egy világbajnok lehet

Az idei Supersport-vb talán legizgalmasabb versenye következik a hétvégén Dohában: most kiderül, hogy a vb-címet a 6 ponttal vezető német, vagy a 2018-ban már öt futamot – köztük az utolsó kettőt – megnyerő francia szerzi meg. Mindketten a maximumra hajtanak a katari szezonzárón.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Vélhetően még maga a Dorna sem alakíthatta volna izgalmasabbra az idei Supersport-világbajnokságot, mint ahogy az áll az utolsó nagy csata előtt. Ketten nyerhetik el a vb-címet idén, a német Sandro Cortese és a francia Jules Cluzel. Kettejük között mindössze hat pont a különbség Cortese javára, ám Cluzel jobb formában várja a mindent eldöntő dohai futamot, hiszen az előző két versenyt ő nyerte, igaz, legutóbb Argentínában csak centikkel előzte meg legnagyobb riválisát. Egy tény, Cortese 2012-ben már megnyerte a Moto3-as vb-címet, azaz van tapasztalata, miként kell a legnagyobb nyomást is elviselni, míg francia vetélytársa 2018-ban öt futamon győzött szemben a német két sikerével, igaz, utóbbi azért hétszer dobogóra állhatott – valamennyi futamon pontot szerzett –, míg a francia erre csak kétszer volt képes elsőségein túl. És ami a lényeg, nem elég Cluzelnek megnyernie a futamot, pályafutása első világbajnoki címéhez az is szükséges, hogy legalább egy motoros még kettejük közé férkőzzön. Természetesen mindkét versenyző ezer fokon ég, és mindketten kizárólag a győzelmet tudják elképzelni szombaton.

„Noha a szezon elején nem beszéltünk a vb-címről, de ha már hat pont előnnyel érkeztem az utolsó futamra, akkor szeretném megnyerni a bajnokságot. Nem vagyok ideges, tudom, hogy mit kell tennem, ráadásul Dohát kedvelem, az egyik kedvenc pályám. Persze minden esetben mérlegelnem kell, mi a legjobb, hiszen kettőnkön kívül is vannak jó versenyzők a mezőnyben, mint például Mahias vagy Caricasulo. Egy biztos, támadni fogok, de a végeredménytől függetlenül állítom, nagyon jó szezont teljesítettem. Ugyanakkor nagyon szeretném megnyerni a címet, és egyetlen cél vezérel, mindig csak Jules előtt legyek. Emlékszem, 2012-ben, amikor megnyertem a Moto3-mat, még volt hátra három futam, míg most mindent vagy semmit verseny lesz Dohában” – fogalmazott a speedweek.com kérdésére Cortese. Ne felejtsük el, kettejük idei küzdelmében volt egy portimaói verseny, amikor Cortese elsodorta ellenlábasát – amíg a német ötödikként zárt, addig a francia kiesett –, azaz a jelenleginél is szorosabb lehetne kettejük versenyfutása.

Cluzel pályafutása első vb-címére hajt, ám pontosan tudja, ezúttal nem lesz elég csak legyőzni német vetélytársát, valakinek, vagy valakiknek a segítségére még szüksége lesz. „Argentínában jó volt a tempóm, és jól végeztem a dolgom, sikerült Sandrót legyőznöm. Hiszek abban, hogy ezúttal is képes leszek hasonló teljesítményre. Nagy küzdelemre, sőt, egyenesen harcra készülök Dohában. Már Magny-Cours-ban megmondtam, nem adom fel, és most mindenki láthatja, állom a szavam. Ugyanakkor tudom, hogy most nem elég csak legyőznöm Sandrót, szükségem lesz Mahias, Caricasulo, Krummenacher vagy Gradinger segítségére. Nagyon-nagyon szeretném elnyerni a vb-címet, és tudom, hogy a csapatom a lehető legjobb motort biztosítja majd nekem. A körülöttem lévő emberek egytől-egyig segítik a harcomat, erősítenek lelkiekben is. Én bírom a nyomást” – jelentette ki Cluzel.

De nézzük, miért is nem lesz egyszerű dolga Cortesének a Cluzel elleni csatában. A német csapattársa, a 2017-es világbajnok Lucas Mahias francia, ráadásul jóban van honfitársával, és ha mindez nem lenne elég, tavaly éppen ő nyert Cluzel előtt. Ha rajta múlik, inkább a franciának segít, mint a csapattársának. Szintén honfitársa sikerét könnyítené meg Corentin Perolari, valamint az osztrák Thomas Gradinger, aki történetesen Cluzel csapattársa. Federico Caricasulo és Randy Krummenacher pedig egyszerűen minden pályán nyerni akar, igaz, őket vélhetően hidegen hagyja a Cortese-Cluzel világbajnoki csata.

Fotó: WorldSBK Media


Hozzászólások