MotoGP

Dovizioso: „Csak Marc képes erre”

A 2018-as idénynyitóhoz hasonlóan ismét az utolsó métereken dőlt el a győzelem sorsa a ducatis és a repsolos között, újfent előbbi javára: az olasz most részletesen is elmondta, mi volt a taktikája a versenyen.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

A Katari Nagydíj jelentős részében Andrea Dovizioso vezetett ugyan, de folyamatosan ott loholtak a sarkában az ellenfelek: a verseny egy részében Alex Rins, a hajrában pedig Marc Marquez szorongatta leginkább az olaszt. A Ducati versenyzője a leintést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogyan próbálta meg kontroll alatt tartani a futamot:

„Nem igazán tudtam, mire lehetnek képesek a többiek” – idézi Doviziosót a BikeSportNews.com. „Arra számítottam, hogy Rins ilyen erős lesz. Szombaton kétszer is bukott, szóval talán veszített az érzésből, de tudtam, hogy jó lesz a versenyben. Láttam a teszten is, és zavarba ejtő a kanyarsebessége. Az ő motorja teljes mértékben az ellentétje az enyémnek. Erősen tudok kigyorsítani és nagyon gyors vagyok az egyenesben, a kanyarban viszont sokat szenvedek.”

„Minden alkalommal meg akartam őt állítani, mert még korai lett volna nyomni. Senki sem tud egy egész versenyen keresztül keményen menni a hátsó gumi miatt. Úgy gondolom, ő túl korán indított, ezért meg tudtam őt állítani és kontroll alatt tartani a gumit, és ez volt a tökéletes stratégia, így tudtam az utolsó körökben harcolni Marckal.”


Az utolsó előtti körben elkövetett hibája aztán saját bevallása szerint segített legyőznie Marquezt, ám a címvédő természetesen így is megpróbált visszatámadni a befutónál: „A végén meg tudott előzni, de tipikus Marc-stílusban!” – nevetett Dovizioso. „Ebben nagyon jó, hogy olyankor is megpróbál előzni, amikor nincs még azonos tempón sem. De tudtam rá válaszolni, mert remek volt a kigyorsításom. Jó érzés így nyerni egy bajnok ellen, de csak Marc képes erre, szerintem senki más nem vetődik be ilyen helyzetben, mindenki más úgy döntött volna, hogy mögöttem marad és bejön másodiknak.”

Arra a felvetésre, hogy újabban sokszor történik az a futamokon, hogy csak a legvégén húzzák igazán a gázt a versenyzők ahelyett, hogy az elejétől megpróbálnának komoly tempót motorozni, a vb-t vezető olasz így reflektált: „Úgy vélem, a MotoGP már más, mint a múltban. Ha megnézzük, Valentino hat tizedre volt tőlem, és így is ötödik lett. Szerintem már senki sem megy rá arra, hogy a leggyorsabban teljesítse a futamot, mert akkor nagyon rosszul is elsülhet a verseny vége. Úgy gondolom, a legjobb stratégia az, ha készen állsz a megfelelő pillanatban. Pontosan ezt csináltam én is.”

Fotó: Ducati Corse


Hozzászólások