MotoGP

Dovizioso: „Hiszem, hogy senki sem legyőzhetetlen”

Bár Marc Marquezt tartja idén is a fő favoritnak, az olasz motoros bízik benne, hogy idén jobban fel tudják venni vele a versenyt. Azt is tudja, miben kell elsődlegesen javulniuk ehhez.
Csütörtök este lerántották a leplet a gyári Ducatik 2020-as festéséről, a bolognai eseményen pedig természetesen jelen volt a csapat versenyzője, Andrea Dovizioso is. Az olaszoknál már nyolcadik idényére készülő motoros elmondta: komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy még az eddiginél is jobban sikerüljön a fizikai felkészülése. Ami pedig a pályán mutatott produkciót illeti, ott is kijelölt egy konkrét területet, amiben előre kell lépniük 2019-hez képest:
 
„Minden versenyzőnek más a stílusa. Úgy vélem, abban elég jó vagyok, hogyan kell kezelni egy futamot vagy egy hétvégét, az elmúlt két-három évben ezt többször is bizonyítottuk a csapattal együtt. Ez az egyik erősségem, emellett a csaták során is jobbá váltam. De minden verseny után vannak pillanatokra, amikre azt lehet mondani, hogy ott jobb lehettem volna. Ebbe beletartozhat a technika, a gumiválasztás vagy épp az elektronika is. De az nagyon fontos, hogy minden futamon az élmezőnyből induljunk. Azt kell célul kitűznünk, hogy 2020-ban jobban teljesítsünk az időmérőkön, mint tavaly” – idézi szavait a SpeedWeek.com szakoldal.
 
„A versenyen mutatott formát illetően általában jól szerepeltünk 2019-ben, de a kvalifikáción sokszor gondban voltunk, ami után fel kellett zárkóznunk a versenyen. Sok szempont van, amiben fejlődhetünk, és motorosként nekem is sokat kell ezen dolgoznom. Mindenesetre fontos, hogy az első két sorban végezzünk az időmérőkön. Amit az előző két évben elértünk a Ducatival, az nagyon jó és hihetetlen volt, de nem elegendő ahhoz, hogy megnyerjük a világbajnokságot. Éppen ezért semmiképp sem engedhetünk ki, s ez igaz magára a motorra is. Láthattuk korábban, hogyan fejlődtünk, a mostani szintünkön pedig már minden az apró részleteken múlik, ezekre koncentrálunk.”
Dovizioso az előző három évet egyaránt vb-ezüstérmesként zárta, ám tavaly csak két futamot nyert, s hiába szerezte a legtöbb pontot karrierje során, 2019-ben volt a legmesszebb Marc Marqueztől. Ennek is megvan a magyarázata a ducatis szerint: „Ha kielemezzük a tavalyi évet, láthatjuk, hogy Marquez gyorsabb volt. Ha egy gyorsabb versenyző ellen kell küzdened, akkor ugyan megpróbálhatsz találni egy jobb stratégiát, de nagyon nehéz 19 futamon keresztül legyőzni, ha lassabb vagy, és pontosan ez történt tavaly. Mindig van lehetőség javulni, de szerintem tévedés lenne azt mondani, hogy nem volt megfelelő a tavalyi stratégiánk. Kicsit gyorsabbnak kell lennünk, hogy harcolhassunk Marc ellen, de ez mindenkire igaz!” – olvasható a motoros véleménye a Crash.net hasábjain.
 
A 2020-as esélyeiről így beszélt az olasz motoros: „Képtelenség megmondani, hogyan fog alakulni a bajnokság, de az egyértelmű, hogy Marcot kell legyőzni, aki tavaly hihetetlen évet futott. De úgy gondolom, papíron öten-hatan is harcolhatunk a bajnokságért, nem is csak a futamgyőzelmekért. Minden idénynek más a története, a gumik is kissé mások lesznek, aerodinamikai téren is jelentősek a fejlesztések a MotoGP-ben, és mindenki keményen dolgozott a tél folyamán. De nyilván Marc az Marc, aki folyamatosan nyer, de hiszem, hogy senki sem legyőzhetetlen: ezzel a mentalitással kell nekivágnunk a szezonnak. Szerintem versenyzői és mérnöki szempontból is mindent beleadtunk, szóval meglátjuk, mi fog történni az évad során.”
 
Dovizioso egyébként a csütörtök esti csapatbemutatón egy új sisakdizájnt is prezentált, amelyben több a fehér, mint az előző változatban. Az eddig a racionális és az irracionális felére utaló fehér-fekete ló helyett elmondása szerint a mostani egy Pegazust szimbolizál, méghozzá egy 80-as évekbeli mangasorozat egyik karakterére utalva. Némileg a 04-es rajtszám kialakítása is változott, a versenyoverallján pedig az eddigi „DesmoDovi” helyett a „Rettenthetetlen” felirat jelent meg a helyszíni beszámolók szerint.

Fotó: Ducati Corse


Hozzászólások