F1

Ferrari: Nem akartuk előnybe hozni az egyik pilótánkat

Mattia Binotto, a maranellóiak F1-es csapatvezetője elmagyarázta, miért utasították Sebastian Vettel elengedésére Charles Leclerc-t Sanghajban. A németnek elege van az erre irányuló kérdésekből.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

A Mercedes zsinórban harmadik kettős győzelme – ilyen kezdést egyszer sem tudtak produkálni a hibridérában – mellett a Ferrari csapatutasítása jelentette a fő beszédtémát a Formula-1 1000. futama, a Kínai Nagydíj után. Az olaszok még a verseny első szakaszában szólították fel a rajt után Sebastian Vettel elé kerülő Charles Leclerc-t, hogy engedje el a németet, aki azonban ugyancsak nem tudta elkapni Lewis Hamiltonékat, a monacóit viszont a kedvezőtlen taktika miatt még Max Verstappen is átlépte. Leclerc a leintés után csalódottságának adott hangot, Mattia Binotto viszont elmagyarázták, miért alkalmaztak (ismét) csapatutasítást:

„Ez nem azért történt, hogy előnybe hozzuk az egyik pilótánkat” – szögezte le Binotto, akit a GPToday.net szakoldal idéz. „A csapat egyszerűen megpróbált minden tőle telhetőt megtenni. Korai szakaszban jártunk, de fontos pillanatában a versenynek. Megértem Charles érzéseit. Sajnálom őt, de a futam azon szakaszában a Mercedes valamelyest gyorsabb volt, és egyszerűen csak adni akartunk Sebastiannak egy esélyt, hogy megnézzük, tudja-e tartani a tempójukat. Ha Charles mérges, teljes joggal az. El kell fogadnunk, és talán legközelebb épp az ő előnyére döntünk.”

Természetesen a harmadik helyen célba érő Vettelt is megkérdezték az ügyről, ám a négyszeres világbajnok először válasz helyett a médiát kritizálta: „Abban a pillanatban, hogy megtörtént, tudtam, hogy szembe kell néznem ezekkel a kérdésekkel. Nem tudom, akarok-e rá válaszolni, mert kissé ellenzem azt, ahogyan mindannyian dolgoztok, mert kiemeltek egy-egy részletet innen és onnan, és rossz fényben tüntetitek fel” – mondta Vettel, hozzátéve, hogy meglepődött, hogy a helycsere után nem tudta növelni a tempóját: „Úgy éreztem, gyorsabb tudnék lenni, aztán viszont nem találtam a ritmust, néhányszor blokkoltam a kerekeket, szóval el is veszítettem a szerzett előnyt. De ha az egész versenyt nézzük, akkor nem tudtunk a Mercedesszel tartani. Kár, hogy nem tudta a végén elkapni Maxot, azt hiszem, elég szoros volt. Rengeteg munka vár még ránk, mert jó az eredmény, de még nem remek.”

Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások