Superbike

Fogarty szerint Rea nem élt eléggé a MotoGP-s lehetőséggel

A korábbi négyszeres világbajnok úgy véli, a Superbike-vb jelenlegi egyeduralkodója hiába motorozott jól 2012-ben Casey Stoner helyetteseként, visszafogottságával nem sikerült eléggé felhívnia magára a figyelmet.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Amikor 2012-ben Casey Stonernek néhány futamot ki kellett hagynia, a Repsol az akkor a Honda Superbike-világbajnoki alakulatában szereplő Jonathan Rea-t kérte fel az ausztrál helyettesítésére. A brit nem is vallott kudarcot, Misanóban és Aragónban egy-egy nyolcadik és hetedik helyet gyűjtött. Rea azonban azóta sem indult a MotoGP-ben, noha állítólag 2015 előtt lett volna lehetősége átjönnie egy Open kategóriás Hondán, ahogy idén is felmerült, hogy több ajánlata van a királykategóriából. Carl Fogarty, akinek rekordjait jórészt már megdöntötte a WSBK-ban, úgy véli, Rea a 2012-es beugrásnál nem hívta fel eléggé magára a figyelmet:

„Nem tüzelte fel a világot, egyszerűen csak ésszerűen versenyzett. Lehet, hogy ha újra csinálná ezt, akkor mindent egy lapra feltéve beleadná a maximumot. Ha én kaptam volna hasonló lehetőséget, én kissé másképp éltem volna vele. Lehet, hogy ez nem segített neki” – idézi a Motorsport.com a korábbi legendát, aki azt is megérti, Rea miért marad további két évig a Kawasaki színeiben ahelyett, hogy átigazolna a gyorsaságimotoros-vb legnagyobb géposztályába:

„Úgy vélem, Jonathannak lett volna lehetősége átmenni a MotoGP-be, de nem vagyok biztos benne. Úgy döntött, inkább marad a Superbike-ban, és a saját útját járja. Nem tudom hibáztatni, a legjobb motort szeretnéd, ha átigazolsz a MotoGP-be. De ha lehetőséget is kapsz, akkor legtöbbször egy szatellit alakulatnál és csak egy évre. Nehéz úgy igent mondani, hogy közben olyan jó dolgod van, mint a Kawasakinál a WSBK-ban.”

A Rea-hez hasonlóan négy Superbike-világbajnoki elsőséggel rendelkező Fogarty szerint az is a WSBK mellett szólt a brit számára, hogy kétgyermekes apuka, s a MotoGP-ben jóval több hétvégéje lenne foglalt: „Nekem is ugyanez volt a problémám. Engem tekintettek a családos srácnak, miközben az én időmben senkinek sem volt családja. Két gyerekem volt 25 vagy 26 évesen. Lehet, hogy ez sem segített. Jonathan ugyanilyen helyzetben van a gyerekekkel, nagyon-nagyon hasonló a kettőnk útja. Nem szabadna, hogy a család befolyásolja a megítélésedet. Csak az alapján kellene megítélni, milyen gyorsan tudsz motorozni. Márpedig ő bármilyen körülmények között nagyon-nagyon gyors. Egyszerre rendkívül agresszív és sima a stílusa. Nálam ő minden szempontot kipipálna, míg például Cal Crutchlow is a legtöbbet, de nem az összeset” – tette hozzá Fogarty.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások