Formula-E

Hullottak a nagyágyúk Chilében: Buemi hibája után Bird a győztes

A pole-ból induló svájci mellett a címvédő Vergne és az első versenyt megnyerő Da Costa is kiesett a Santiago ePrix-n, de gyenge futamot teljesített Di Grassi és D’Ambrosio is. A győzelmet végül a Virgin Racing britje húzta be Wehrlein előtt.

Már a rajt előtt feje tetejére állt a sorrend a Formula-E chilei versenyén, ugyanis a pole-t eredetileg megszerző Lucas di Grassit kizárták az időmérőről, miután nem tartotta be az erre a hétvégére életbe lépő szabályt, miszerint a levezetőkörén is ugyanolyan intenzitással kell használniuk a féket a pilótáknak, mint a gyorskörükön: a brazil ezt a „motorsport történetének legostobább” szabályának nevezte a futam közvetítésének elején. A rajtelsőséget így Sebastien Buemi örökölte meg, aki a start után is megőrizte a vezetést Pascal Wehrlein előtt, míg mögéjük Sam Bird zárkózott fel harmadiknak, megelőzve Daniel Abtot.
 
Ezt követő hosszú vonatozás kezdődött az élmezőnyben, hátrébb viszont Jean-Eric Vergne Antonio Felix da Costa pöccintésének hála bemutatott egy megpördülést a hajtűkanyarban, így az eleve a középmezőnyben haladó címvédő teljesen visszaesett a mezőny végére. A támadó mód használata aztán annyiban változtatott a verseny menetén, hogy Bird elkapta Wehrleint, sőt Buemit is elkezdte igen közelről üldözni. Az ötödik helyért folyó csata is izgalmasan alakult, Edoardo Mortara ugyanis megforgott, míg hátrébb a felzárkózó Di Grassi szabályosan felöklelte Jose Maria Lopezt. Maximilian Günther leálló autója miatt pedig egy teljes pályás sárga zászlós fázis is életbe lépett, Felipe Massa pedig egy koccanás során eltört kormánymű miatt kényszerült kiállni.
 
Épp csak újraindulhatott a verseny, amikor Vandoorne ment neki a falnak, így az F1-ből érkező belga is kiesett, a törmelékek miatt pedig újfent belengették a sárga zászlót. Ez viszont rendesen összerázta az élmezőnyt, Bird ott loholt Buemi nyakán – a svájci pedig nem bírta a nyomást: egy elfékezés után nekikoccant a falnak, s bár a bokszba még visszaevickélt a korábbi bajnok, kénytelen volt idejekorán feladni a versenyt! Bird ezzel átvette a vezetést, mögötte Wehrlein haladt másodikként, az apránként a harmadik helyre feljövő Alexander Sims hátránya azonban már jelentősebb volt az éllovas pároshoz képest.
 
A hajrában is hullottak a versenyzők: Vergne egy újabb megforgás után esett ki, de az első futamot megnyerő Da Costa is kiállt. Bird viszont nem hibázott, pedig a támadó módnak köszönhetően felzárkózó Wehrlein nagyon szorongatta az utolsó percekben. A Virgin Racing pilótája azonban győzni tudott a mahindrás előtt, míg dobogóra Abt állhatott még fel, miután Simst megbüntették, ahogy egyébként Di Grassit is, így a BMW-s végül hetedik lett, utóbbi pedig be sem fért a pontszerzők közé. A bajnokságot vezető Jerome D’Ambrosio is gyenge versenyt futott, de nyolcadik helyével egy pontot megőrzött előnyéből a tabella élén. Folytatás február közepén Mexikóban.
 
A futam végeredménye:

Fotó: Formula-E Media


Hozzászólások