Egyéb motorsport

IMR-Racing Hungary: Ott voltunk a MotoGP rajtrácsán Valenciában

Emlékszem, tízéves koromban Kenny Roberts regnáló világbajnok 500-as Yamahájának képe lógott a szobám falán, amit egy nyugaton élő ismerősöm által küldött újságból ollóztam ki. Már akkor is nagy motorsportrajongó voltam és a Rigám is versenyképes állapotban állt a fészerben, de álmaimban sem gondoltam, hogy valaha is megtörténhet az, amit az elmúlt hétvégén sikerült átélnem.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Szinte még mindig hihetetlen számomra, de ott voltunk a MotoGP rajtrácsán Valenciában két magyar kisfiúval, akik alig múltak 10 évesek!  Talán nem is túlzok, ha azt mondom, hogy ezzel történelmet írtunk a magyar motorsportban, mert ilyen fiatal versenyző, még soha nem vett részt Magyarországról ezen a legmagasabb szintű motoros eseményen. Büszkék vagyunk rá, hogy az IMR-Racing Hungary által támogatott két fiatal, Kovács Zoli (10) és Varga Tibi (11), akik a 40Rty-Racing versenyzői, derekasan helytálltak a nagyon erős spanyol utánpótlás mezőnyben.
Betétprogramként kapott helyet a MotoGP valenciai szezonzáróján a Moto5 utánpótlás kategória, ahol a fiatalok teljesen egyforma, a spanyol IMR-Racing által gyártott  MIR-Moto5 típusú 250ccm-es gépekkel versenyeznek. Csütörtökön két időmérő szakadó esőben – edzéslehetőség nem volt –, majd pénteken jött a mindent eldöntő verseny. Az eső továbbra is kitartó volt, de fiataljaink elszántságát ez sem vetette vissza. A rajt után az első kőrben történt egy négyes bukás – szerencsére nem voltunk érintettek benne –, ami miatt azonnal piros zászlóval megszakították a versenyt. Mindenki visszajött a bokszutcába és vártuk az új rajtidőpontot.
Közben ismerős arcok jelentek meg a bokszok előtt itt-ott, ekkor konstatáltuk, hogy a nagyok is kíváncsiak a fiatalságra. Marc és Alex Marquez a csapatával együtt a tribünről nézte a fiúkat, majd Maverick Vinales is megjelent a pálya szélén, akit esernyős lányainkkal, Hannával és Lilivel még egy közös fotóra is sikerült elkapnunk. Felcsillant a szemük a fiúknak is az elit közönségüket látva, és ez még nagyobb motivációt adott nekik a pályán.
Az új rajt után Kovács Zoli a hetedik helyről rajtolva az első kanyarban már az első helyen fordult, majd a négyes kanyarban adok-kapok alakult az első négy között, ahol egy elcsúszó versenyző Zolit sajnos kivezette a kavicságyba, de itt még nem volt vége. Nem győztük kapkodni a fejünket a két srác után, mert eközben Varga Tibi bravúros motorozást bemutatva lépdelt egyre előrébb a mezőnyben. Majd Zoli tért vissza a pályára a kavicságyból a 16. helyre, ahonnan négy kör alatt egész a kilencedik helyig tudott felzárkózni.
Közben Tibinek is sikerült az előtte lévőket legyűrni, és már csak másfél kör volt hátra, amikor sajnos egy előzési kísérletnél a hetedik helyről kicsúszott a kavicságyba.  Miután az új rajt és az időjárás miatt a verseny tízkörösről ötre lett rövidítve, így nem volt több idő Kovács Zolinak sem az előtte lévők utolérésére, de így is a top 10-ben, a kilencedik helyen intette le a kockás zászló. A balszerencsék ellenére, azt gondolom, mindkét fiú megmutatta, hogy igenis kell számolni velünk, a nemzetközi utánpótlás élvonalának.
A saját versenynapunk után a szombat és a vasárnap sem fulladt számunkra unalomba, hiszen egész nap ott voltunk a nagyok között kis csapatunkkal a paddockban. A MotoGP-futamok helyszíni megtekintése mellett a közös képek és az autogramok gyűjtése volt a fiataloknak a program. Mindkét nap fáradhatatlanul cikáztak egyik bokszból a másikba, talán nem is volt olyan zuga a Ricardo Tormo pályának, ahol ne jártunk volna…
Szombat este következett a srácoknak az évadzáró gála, ahol átvehették okleveleiket a Cuna de Campeones RFME Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokság idei évi záró rendezvényén. A gála nívóját jelzi és egyben nagy meglepetés volt a fiúknak, hogy a MotoGP sztárjai, többek között Jorge Martin, az idei évi Moto3-as világbajnok adta át nekik a díjat. 
Kegyetlen időjárásban volt részünk, mondhatom, mert ennyi esőt még életemben nem láttam.  Naponta többször kellett az elázott ruhát és cipót lecserélnünk, de ennek ellenére minden fáradságot megért az elmúlt két hét történése.  Fantasztikus élményekkel tértünk haza kis csapatunkkal, ami extra motivációt ad mindannyiunk számára a jövőben. Köszönjük mindenkinek, aki szurkolt nekünk itthonról és követte az eseményeket, legyünk büszkék együtt a fiúkra!

Képek és szöveg: IMR-Racing Hungary Média/Vincze Imre


Hozzászólások