Egyéb motorsport

Kovács Zoli győzelemmel kezdte a szezon második felét Spanyolországban

A MIR-Racing Hungary ifjú versenyzője egy hónap nyári szünet után, szenzációs győzelemmel nyitotta a szezon második felét a spanyolországi Circuito de Albacete aszfaltcsíkján az elmúlt hétvégén. A nemrég tizenegyedik szülinapját ünneplő Kovács Zoli az idei évben három különböző spanyolországi bajnokságban is indul, így az idén már tizenkét versenyhétvégét tudhat maga mögött.
Jelenleg az RFME Spanyol Nemzeti Utánpótlás Bajnokságban a ponttáblázat 3. helyén áll a tabellán, míg a CIV bajnokságban a 4., valamint a Cuna de Campeones sorozatban szintén a 4. helyen, ahol a  mostani futamgyőzelmével közelebb került a célként kitűzött, év végi összetett dobogós helyezéshez. Az eredmények magáért beszélnek, hiszen Zoli mindhárom spanyol bajnokságban ott van az élmezőnyben.

Az elmúlt hétvégén az ESBK (Spanyol Superbike) nemzeti bajnokság keretein belül a „nagyok” között mutathatták meg tudásukat a Cuna de Campeones ifjú versenyzői, köztük Zoli is. Az egyik legnívósabb spanyol versenysorozat kategóriái, több mint kétszáz nevezővel érkeztek az albacetei három és fél kilométeres pályára. A legkisebb géposztály a 250 köbcentiméteres Moto5 volt, ahol Kovács Zoli a többnyire spanyolokból álló nagyon erős mezőnyben, most egyetlen magyarként állt rajthoz.  Az idősávok szűkössége végett, péntek délután csak egy szabadedzés állt rendelkezésre. A nem túl sok edzés lehetőség után szombaton már élesbe ment minden két időmérővel és késő délután a verseny. A rövid gyakorlási lehetőség ellenére, Zoli már a pénteki szabadedzésen ráérzett az albacete-i pálya ritmusára és bizakodva várta a szombati napot. Saját elvárásainak megfelelően, nem is volt oka csalódottságra, hisz a nagyon szoros időmérőn az első sorba sikerült kvalifikálnia magát, a harmadik helyre.

A futamon egy nem túl jól sikerült rajt után az ötödik helyre esett vissza, majd egy nyolcas boly alakult ki az élmezőnyben, ahol kanyarról- kanyarra változtak a helyezések. Zoli már a negyedik körben is vezette a versenyt, de az izgalmakat még jobban mutatja, hogy a következő körben már csak a hatodik helyen fordult a célegyenesre. Hatalmas csata zajlott, körről körre változtak a helyezések, lehetetlen lett volna megjósolni, hogy mi lesz a vége.  A tizenegy körös verseny hajrájában négyen kicsit meg tudtak lépni, így az első négy közt folyt tovább a nem kis adok-kapok a finisben. Zoli elsőként fordult rá az utolsó körre és szinte végig az élen volt szorosan nyomában az üldözőivel, míg nem két kanyarral a vége előtt, ismét átvették tőle az elsőséget.  A szurkolók izgalmai a magaslatokban voltak, mikor Zoli még egy lapáttal rátetézett. Az utolsó kanyarból remekül kigyorsítva, a szélárnyékot is mesterien kihasználva, huszonnyolc ezred (!) előnnyel, intette le elsőként a kockás zászló! Így egy parádés versenyen, hihetetlen hajrával, egy hajszállal aratta le a babért a spanyolok elől.
Kovács Zoltán (11): „Odafelé az úton kicsit izgultam, mert tudtam, hogy nem sok időnk lesz a szabadedzésre. Pénteken volt egy huszonöt perces felmenetel a pályára, itt kellett mindent megszokni és beállítani. A pályára gyorsan ráéreztem, a motorral úgy tűnt minden rendben van, remekül működött, komfortosan éreztem magam rajta. Az edzés második felét kicsit megnyomtam, hogy lássam mire leszek itt képes. Másnap az időmérő jól sikerült, elégedett voltam. A versenyen a rajtot elrontottam, de már az első kör után tudtam, hogy meg van a tempóm, hogy ott legyek az elejében. Hatalmas csata ment végig, többször össze is értünk. A motorok teljesen egyformák, ezért nem mindig tudsz végig az élen menni, mert mikor ilyen szoros a verseny, még a szélárnyék is sokat számít. Az utolsó körben nagyon koncentráltam, hogy nekem jöjjön ki legjobban a végén.  Tudtam, hogy a mögöttem lévő ott megpróbál megelőzni, ezért nem is zártam le neki az ívet. Azt terveztem kihasználom a szélárnyékát és az utolsó kanyarban fogom visszaelőzni. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült, nincs jobb érzés, mint a dobogó tetején ünnepelni!  Köszönöm mindenkinek, aki segített és szurkolt nekem ezen a hétvégén!”

Vincze Imre, MIR-Racing Hungary: „Amikor elindultunk szerdán Magyarországról, Zolika erős parlagfű allergiájától szenvedett. Szerencsére Spanyolországban ez már az első napon sokat enyhült és szombatra szinte teljesen megszűnt. Ennek ellenére a hozzáállása az első pillanattól kezdve pozitív volt. Már péntek este azt mondta nekem, hogy győzni jöttünk ide és láttam a szemében, hogy így is gondolja. Zoli mindig komolyan veszi a munkát, hihetetlen küzdőszellem van ebben a kis emberben. A versenyt édesapjával közösen izgultuk végig, nem hétköznapi csatákat láttunk, őszintén megvallva, már a harmadik kör után a leintést vártuk… Zoli ismét bizonyított egy nagyon erős spanyol bajnokságban, ahol megállja a helyét az élmezőnyben. A céljai eléréséig hosszú még az út, de nagyon reméljük, hogy tehetségére felfigyelve, partnereket találunk álmai megvalósításához. A Magyar Motorsport Utánpótlása nincs kellőképpen támogatva sajnos, viszont örvendetes, hogy az utóbbi időben többen is próbálnak érdemileg tenni valamit a jövő érdekében. Azt gondolom érdemes egy kicsit ide fokuszálni, amikor ilyen fiatal tehetségek vannak hazánkban.”

(x) MIR-Racing Hungary média


Hozzászólások