Egyéb autósport

Loeb győzni akar a Dakaron

A 44 éves francia autóversenyző a Katalán Rali megnyerését követően bejelentette, hogy navigátora, Daniel Elena oldalán indul a világ legnagyobb tereprali versenyén, és Louis Schlesser 2000-es sikere után ő akar lenni a következő, aki privát csapattal diadalmaskodik a viadalon. Loeb negyedszer vág neki a sivatagi versenynek, 2017-ben második helyen végzett.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Sokan kezdték el találgatni, hogy vajon merre folytatja tovább eddigi fantasztikus pályafutását Sebastian Loeb. A ralisport sokszorosan koronázott királya – kilencszeres világbajnoka, 79-szeres futamgyőztese – a túraautózásban sem vallott annak idején szégyent, sőt, a Dakaron 2017-ben a második lett a verseny valahavolt legeredményesebb pilótája, a 13-szoros győztes Stéphane Peterhansel mögött. Nemrég a rali-világbajnokságon is visszatért, és sokak meglepetésére megnyerte a Katalán Ralit, így már-már arról kezdtek írni a lapok, hogy Loeb újra a raliban folytathatja a pályafutását. Noha ez nem dőlt még el, az biztos, hogy ismét, immár negyedszer rajthoz áll a Dakaron, melyet 2019. január 6-tól 17-ig rendeznek meg Peruban. Érdekesség, hogy a francia versenyző és navigátora, Daniel Elena ezúttal nem egy gyári, hanem privát csapat tagjaként, igaz, a Red Bull támogatásával áll rajthoz egy Peugeot 3008 DKR-rel, mivel a francia gyár a 2018-as verseny után kiszállt.

Loeb számára nem idegen a Dakar világa, hiszen 2016-ban újoncként rögtön a 9. helyen zárt, majd jött a két évvel ezelőtti második hely, míg idén januárban a verseny feladására kényszerült, miután felborult, és Elena hátsérülést szenvedett. Ezúttal nemcsak végig szeretné csinálni a versenyt, hanem meg is nyerné, mégpedig 2000 óta – akkor Jean-Louis Schlesser diadalmaskodott nem gyári pilótaként – az első privát győztesként. A kihívás elég nagy, hiszen olyanokkal szemben kellene győztesen megvívni a „sivatagi háborút”, mint Peterhansel, Nani Roma, Cyril Despres, Nasszer Al-Attiyah vagy éppenséggel Giniel de Villiers.

„Karrierem során mindig is kedveltem a nagy kihívásokat, és most is elég motivált vagyok, így mindenképpen győzni szeretnék a Dakaron. Privát csapatként fantasztikus lesz tartani a lépést a gyáriakkal, de Daniellel mindketten készen állunk a feladatra. Ez egy kicsit hasonlít arra a helyzetre, ami a raliban történt velem, ott sem adtak sok esélyt arra, hogy nyerni tudok. Elképesztően erősek lesznek a riválisok, ráadásul mi a tavalyi autóval megyünk, igaz, a motoron némi módosítást végrehajtottunk. Nem lesz egyszerű a verseny, hiszen a majd kétezer kilométer hetven százaléka homokdűne lesz, de a tesztek alatt bebizonyosodott, jól tudjuk kezelni ezt a helyzetet. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban döntöttem az indulás mellett, abszolút ki vagyok éhezve a sikerre, alig várom már, hogy elkezdődjön a verseny” – nyilatkozta a speedweek.com-nak Loeb.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások