Dakar autó

Loeb szoros győzelemmel vágott vissza, kettős Toyota-vezetés

A PH-Sport privát Peugeot-ját vezető francia így már elmondhatja magáról, hogy mind a négy Dakarján nyert legalább egy szakaszt. Nasser Al-Attiyah és Stephane Peterhansel visszacsúszott, Giniel de Villiers az új éllovas.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

A hétfői bemelegítő etap után kedden már egy 342 km-es szelektív szakasz várt a 41. Dakar rali mezőnyére Pisco és San Juan de Marcona között. Sebastien Loeb az egész szakasz során remek tempót diktált és szinte végig vezetett, a hajrában azonban így is majdnem elbukta az elsőséget: végül mindössze nyolc másodperces előnnyel diadalmaskodott. A PH-Sport privát Peugeot-jában ülő francia 11. részsikerét aratta a ralin, s elmondhatja magáról, hogy mind a négy részvétele alkalmával nyert legalább egy etapot.
 
Nani Roma volt az, aki második lett Loeb mögött, a nap két nagy nyertese azonban két toyotás pilóta, Bernhard Ten Brinke és Giniel de Villiers: ők végeztek a harmadik és negyedik helyen, ám ennél is fontosabb, hogy De Villiers vezetésével az összetettben is az élre álltak. Ehhez kellett az is, hogy Nasser Al-Attiyah gyengébb napot fogjon ki, s egészen a nyolcadik helyig csússzon vissza a tabellán.
 
A Minik továbbra is visszafogottan teljesítenek: Roma mellett még Yazeed Al-Rajhi szerepel a legjobban, összetettben egy percen belüli hátránnyal a negyedik helyen áll a két Toyota és spanyol csapattársa mögött. Loeb amúgy mostani elsőségével feljött ötödiknek, megelőzve a címvédő Carlos Sainzt, míg a tizenháromszoros győztes Stephane Peterhansel hiába produkált erős tempót a szakasz első harmadában, egy kényszerpihenő miatt negyed órát veszített. A nap krónikájához tartozik még, hogy Orlando Terranovát hátfájdalmak miatt kórházba szállították, így a Mini pilótájának alighanem véget is ért a Dakarja.
 
Ami a magyar Opel Dakar Racing Teamet illeti: a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros ismét remek teljesítményt nyújtott, több riválisukat is megelőzték, így folyamatosan lépdeltek előre a rangsorban. Végül a 30. legjobb idővel zárták az etapot, aminek köszönhetően az összetettben is ugyanezt a pozíciót foglalják el két nap után.

Az SxS-kategóriában első szakaszgyőzelmét könyvelte el Francisco Contardo Lopez, de csak 18 másodperccel előzte meg a címvédő Reinaldo Varelát, aki így továbbra is vezeti az összetettet. A quados mezőnyből érkező Szergej Karjakin lett a harmadik, s az összetettben is fellépett a képzeletbeli dobogóra, időegyenlőséggel Gerard Farres Guell-lel.

A kamionos mezőnyben az első etapot is megnyerő Eduard Nikolajev duplázott, így a Kamaz címvédő orosz versenyzője értelemszerűen a tabellán is növelte előnyét. Viszont már az egy év kihagyás után visszatérő Gerard de Rooy mögötte a második az Ivecóval, de rajta kívül is még hárman, Federico Villagra, Dmitrij Szotnyikov és Ton van Genugten van bő tíz percen, azaz lőtávon belül az éllovashoz képest. A Darázsi Zsolt vezette egység már hétfőn feladni kényszerült a Dakart.
 
A második szakasz végeredménye:
Autósok: 1. Sebastien Loeb (Peugeot) 3:26:53 ó., 2. Nani Roma (Mini) + 8 mp., 3. Bernhard Ten Brinke (Toyota) + 1:20 p., 4. Giniel de Villiers (Toyota) + 1:31 p., 5. Yazeed Al-Rajhi (Mini) + 2:33 p., 6. Cyril Despres (Mini) + 3:14 p., 7. Harry Hunt (Peugeot) + 3:24 p., 8. Carlos Sainz (Mini) + 4:40 p., ... 30. Szalay Balázs (Opel) + 53:41 p.
Kamionosok: 1. Eduard Nikolajev (Kamaz) 3:47:51 ó., 2. Gerard de Rooy (Iveco) + 2:39 p., 3. Dmitrij Szotnyikov (Kamaz) + 5:28 p., 4. Federico Villagra (Iveco) + 6:30 p., 5. Ton van Genugten (Iveco) + 10:17 p.
SxS: 1. Francisco Lopez Contardo (Can-Am) 4:09:47 ó., 2. Reinaldo Varela (Can-Am) + 19 mp., 3. Szergej Karjakin (BRP) + 1:51 p.
 
Az összetett állása két szakasz után:
Autósok: 1. De Villiers 4:32:45 ó., 2. Ten Brinke + 28 mp., 3. Roma + 42 mp., 4. Al Rajhi + 50 mp., 5. Loeb + 1:56 p., 6. Sainz + 2:28 p., 7. Hunt + 2:38 p., 8. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 3:26 p., 9. Despres + 3:28 p., 10. Vlagyimir Vasziljev (Toyota) + 3:43 p., … 13. Stephane Peterhansel (Mini) + 13:55 p., ... 30. Szalay + 1:09:51 ó.
Kamionosok: 1. Nikolajev 4:56:56 ó., 2. De Rooy + 4:23 p., 3. Villagra + 7:23 p., 4. Szotnyikov + 9:01 p., 5. Van Genugten + 10:35 p.
SxS: 1. Varela 5:21:19 ó., 2. Lopez Contardo + 1:08 p., 3. Karjakin + 6:35 p., 4. Gerard Farres Guell (Can-Am) + 6:35 p.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások