Egyéb motorsport

Lowes: „Megérdemelte a győzelmet a Kawasaki”

Meglehetősen sportszerű nyilatkozatot adott az eredetileg győztesnek nyilvánított, ám végül második helyen végző Yamaha Factory Racing brit motorosa a suzukai 8 órás versenyt követően.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Drámai módon ért véget a 42. suzukai 8 órás motorverseny: az utolsó körben a magabiztosan vezető Jonathan Rea elesett a Kawasakival a SERT által néhány perccel korábban elfolyatott olajon, a piros zászlós leintést követően pedig eredetileg a második helyen haladó Yamaha Factory Racinget hirdették ki győztesnek. Ekkor úgy tűnt, a hangvillások sorozatban ötödik alkalommal is megnyerték a legendás viadalt, ám nem sokkal később kiderült, hogy a versenyirányítás rosszul alkalmazta a szabályokat – vagyis egy olyat alkalmazott, amely az endurance-vb-n érvényben sincs –, így végül az utolsó előtti kör állásának megfelelően a KRT lett a győztes.

Michael van der Mark, a Yamaha egyik motorosa már közvetlenül a leintést követően is roppant sportszerűen úgy nyilatkozott a televíziós közvetítésben, hogy nem érdemelték meg a győzelmet, mert a Kawasaki gyorsabb volt náluk ezen a versenyen. A csapattárs Alex Lowes (a harmadik tag egyébként Katsuyuki Nakasuga volt) már a végleges eredmény ismeretében ugyancsak hasonló gondolatokat fogalmazott meg a BikeSportNews.com szakportál hasábjain:

„Kár érte, hogy így ért véget egy nagyszerű verseny. A Kawasaki ment a legjobb nyolc óra során, és az utolsó szakaszhoz érve megérdemelték a győzelmet. Talán a versenyirányításnak be kellett volna küldenie a biztonsági autót, hogy úgy érjen véget a futam, és rendesen megtarthassuk a pódiumceremóniát, a Kawasakival a dobogó felső fokán. Zavarba ejtő számunkra, hogy felálltunk a pódiumra meg minden, aztán mégis megváltoztatták az eredményt. Rea utolsó etapja hihetetlenül erős volt, mi pedig keményen harcoltunk, hogy visszaérjünk a második helyre. Nagyszerű erőfeszítés volt ez a teljes Yamaha csapat részéről. Elégedett voltam a motorozásommal egész hétvégén, és a csapatnak is elégedettnek kell lennie az elért eredménnyel.”

Fotó: FIM EWC Media


Hozzászólások