MotoGP

Marquez: „Majdnem lehetetlen megdönteni Agostini rekordjait”

Miben tud fejlődni 2020-ra? Miben szeretne Nadalra és Messire hasonlítani? Mik jelentették idén a fordulópontot? Többek között ezekről is beszélt az immár nyolcszoros világbajnok spanyol a MotoGP.com weboldalnak adott interjújában.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

A vasárnapi Thaiföldi Nagydíjon aratott győzelmével Marc Marquez bezsebelte karrierje nyolcadik vb-címét. Két nappal később a Repsol madridi központjában tartott sajtótájékoztatót a spanyol, ahol többek között arról is beszélt a MotoGP.com által készített interjúban, hogyan ünnepelték meg az újabb összetett diadalt:

„Remekül sikerült a parti, még mindig próbálom visszanyerni a hangomat! Úgy ünnepeltük meg a vb-címet, ahogy azt egy vb-cím megérdemli, hiszen ez egy világbajnoki győzelem, és sosem tudhatjuk, mikor ér véget ez az álom, ezért maximálisan meg kell ünnepelni. Bangkokban töltöttük az éjszakát, és jól éreztük magunkat az egész csapattal. Nem fogok részleteket elárulni, de volt tánc, kiabálás, partizás – kicsit mindenből. Ezúttal a karaoke elmaradt, de nem is volt rá szükség.”

Emlékezetes, hogy a 2018-as évad végén folyamatosan gondok adódtak Marquez vállával, amelyet a holtszezonban meg is kellett műteni. Erre így emlékezett vissza a hondás: „A nehéz helyzetek tesznek erőssé, és most télen volt az egyik legkeményebb időszak a pályafutásomban, mert nem tudtam azt csinálni, amit a világon a legjobban szeretek: motorozni. Nem tudtam edzeni az operáció miatt, de túljutottam ezen az engem hajtó embereknek köszönhetően. Ha nem is százszázalékosan, de a lehető legjobb állapotban érkeztem meg az első versenyre. Mindig azt kell gondolnunk, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét, és amikor látjuk, hogy jönnek az eredmények, az még több erőt ad.”
Marquez „szinte tökéletesnek” titulálta a 2019-es idényét, éppen ezért rá is kérdeztek, hogy miért csak szinte: „Mert ha túlzottan nagy az önbizalmad, akkor jöhetnek a hibák. Nálunk ez azon a futamon történt, amelyiken a legkevésbé számítottunk rá: Austinban, ahol négy másodperces előnynél buktam. Látszólag már megnyert verseny volt, de amiatt, mert túl nyugodt voltam, elestem. Ezért kell végig maximálisan koncentrálni, és tanulnod kell a hibákból. Nagyon jó év volt, de ez nem azt jelenti, hogy abbahagyhatjuk a munkát.”

A spanyol a nyolcadik vb-címmel újabb lépést tett afelé, hogy az abszolút legnagyobbak közé kerüljön. Bár Giacomo Agostini 15 összetett elsőséget és 122 futamgyőzelmet számláló csúcsa még messzinek tűnik, az olasz legenda szerint Marquez képes lehet ezek megdöntésére is. Erre így reflektált a repsolos: „Nagyon jól kijövök Agostinivel, és olvastam ezeket a kijelentéseket. Nem szeretem a „lehetetlen” szót, nem is fogom soha ezt mondani, de ez majdnem lehetetlen. Az kellene hozzá, hogy még egyszer annyit nyerjek, mint amennyit eddig elértem. Sosem voltam a számok vagy egy név megszállottja, egyszerűen csak élvezem a versenyzés szenvedélyét. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy ez a munkám, ahol igyekszem a legjobbamat nyújtani.”

Az ellenfelekről is nyilatkozott a MotoGP-ben hat világbajnoki sikernél járó motoros: „Minél szorosabb, annál jobb! Olyan korszakban járunk a MotoGP-ben, ahol a legnagyobb a technikai egyenlőség a motorok között, még ha ez a végeredményen nem is látszik. Azért mondom ezt, mert négy gyártó is képes versenyeket nyerni és harcolni a világbajnoki címért. Ez azt jelenti, hogy legalább nyolc motor esélyes a győzelemre, és ilyen nem fordult elő korábban. Tudnod kell, hogyan tudsz megújulni, tanulni az olyan veteránoktól, mint Valentino, Jorge vagy Dovi, valamint a fiataloktól, mint Fabio vagy Vinales.”
Arra a kérdésre, hogy egy ilyen erős évad után hol tud javulni, más sportolókat hozott fel példaként: „Nagyon jó év volt, nehéz lesz fejlődni. De az egyik példaképem Rafael Nadal, és ha nézem egy mérkőzését, és azon gondolkodom, mit tudna még annál is jobban csinálni, akkor mindig tesz még egy lépést előre. Vagy ha Messi rúg egy gólt, azt hisszük, hogy már nem lehetne jobb, de aztán rúg egy még jobb gólt. Próbálom az ő példájukat követni, mert folyamatosan fejlődnek. Megpróbálok tanulni a hibáimból.”

Marquezt azt is elárulta, hogy melyek jelentették a kulcsmomentumokat 2019-ben: „Két fontos pillanat volt idén. Az egyik Jerezben, amikor az austini hiba után úgy nyertünk, ahogy Austinban akartunk. Ugyanúgy 25 pont járt érte, de megmutattuk a riválisoknak, hogy az önbizalmunk változatlan, ahogy az eltökéltségünk és a mentalitásunk is. Aztán ott volt Barcelona, ahol szintén nyertünk, és több riválisunk is nullázott. Kár érte, mert nem a saját hibájuk volt, de az fordulópontot jelentett a bajnokságban.”

Miközben Marquez kilenc győzelemmel máris megszerezte a vb-címet, a többi hondás még csak közelébe sem tudott idén kerülni ezeknek az eredményeknek. Fel is tették a spanyolnak a kérdést, hogy a Honda Marquezre szabja-e a gépét, vagy Marquez az, aki a legjobban érti a motor működését: „A Honda épít egy motort, a versenyzőnek pedig alkalmazkodnia kell hozzá. Ami jó nálunk, hogy három versenyzőnek is ugyanolyan a motorja, és Jorgének, Calnak és nekem is ugyanazok a visszajelzéseink. Egy teljes technikai csoport van mögöttünk, és az ő munkájuk eredményeként kell tudnunk, hogyan alkalmazkodjunk és hozzuk ki a legtöbbet a helyzetekből” – fogalmazott a 26 éves versenyző, hozzátéve, hogy a hátralévő futamokon is szeretne végig dobogóra állni, s emellett hozzásegíteni a Hondát és a Repsolt, hogy a gyártók és a csapatok pontversenyében is világbajnokok legyenek.

Fotó: Repsol Media


Hozzászólások