Moto3

Martinnak kis híján fel kellett hagynia a versenyzéssel

Pályafutása elején majdnem anyagi nehézségek gátolták meg abban a spanyolt, hogy folytatni tudja a karrierjét, amely idén egy Moto3-as világbajnoki címben csúcsosodott ki.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Jorge Martin sepangi győzelmével már egy futammal a szezon vége előtt bebiztosította vb-elsőségét a Moto3-ban, hiszen 25 pont fölé növelte az előnyét Marco Bezzecchivel szemben. A spanyol versenyző a versenyt követő nyilatkozatában már elmondta, hogy rendkívül nehéz idényen van túl, hiszen több sérülés is hátráltatta, később azonban arra is fény derült, hogy anyagi nehézségek miatt kis híján már évekkel ezelőtt félbeszakadt azóta folyamatosan felfelé ívelő karrierje:

„Bizonyos helyzetekben nehéz volt nekem és a családomnak folytatni a versenyzést. Szegény családból származom, szerény körülmények között nőttem fel” – idézi Martint a Motorsport.com. „Amikor először vettem részt a Rookies Cup válogatóján a 2011-es szezon előtt, nem választottak ki. Így még egy évet eltöltöttem a MotoDes sorozatban, de ezzel már nagyon a határon voltunk. Másodszor is megpróbáltam a válogatót, az volt az utolsó lehetőség: ha kiválasztanak, folytatom a versenyzést, ha nem, otthon maradok. Végül kiválasztottak, 2014-ben pedig meg is nyertem a Rookies Cupot.”

Az idei volt egyébként a Gresini Racing harmadik vb-címe Daijiro Kato 2002-es és Toni Elias 2010-es sikere óta, s bár a csapatvezető Fausto Gresini nem számított rá, hogy már Sepangban behúzzák az év végi elsőséget, örül, hogy így történt, hiszen 2011-ben épp Malajziában hunyt el MotoGP-s versenyzőjük, Marco Simoncelli.

„Hét évvel ezelőtt itt vesztettük el Marcót, ezért szeretném neki ajánlani ezt a világbajnoki címet” – mondta el Gresini. „Mindenki hihetetlenül dolgozott a csapatban. Úgy lettünk világbajnokok, hogy miénk a legtöbb pole és győzelem, és az egyéni és csapat értékelést is megnyertük. Tökéletes szezon volt, amelyet megkoronázhatunk Diggia második helyével!” – tette hozzá a csapatfőnök arra utalva, hogy másik versenyzőjük, Fabio di Giannantonio csak kilencpontos hátrány van Bezzecchivel szemben a valenciai évadzárót megelőzően.

Fotó: Gresini Racing


Hozzászólások