Superbike

Rea: „Bautista dominanciája katasztrófa a WSBK-nak”

Az előző éveket utaló négyszeres világbajnok szerint csak azok örülnek a spanyol fölényének, akik már nagyon unták az ő sikereit, a Ducati stratégiája viszont aggodalmat ébreszt benne a széria jövőjével kapcsolatban.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Alvaro Bautista zsinórban tizenegy győzelemmel indította Superbike-világbajnoki karrierjét, egyből beállítva Jonathan Rea vonatkozó csúcsát. A MotoGP-ből érkező spanyol egyeduralmát sokan az új V4-es Ducati Panigale erejének tulajdonítják, a kawasakis ellenfél szerint pedig katasztrófát jelent a sorozatra nézve az újabb dominancia: „Nem örülök annak, hogy nem nyerek, de ezt el kell fogadni, még ha nehéz is mentálisan. Szerencsémre az előző négy évben győztem, de a külső szemlélők számára kiszámítható és unalmas volt, amikor egy vagy két másodperces előnnyel tettem ezt. Ezek az emberek örülhetnek, hiszen most más valaki nyer, a bajnokság számára viszont katasztrófa mindez, hiszen változtatni akartak ezen” – magyarázta Rea a Marcának nyilatkozva.

A négyszeres vb-győztes arra is rámutatott, hogy az egész Superbike-világbajnokságot sodorhatja veszélybe, ha a többi gyártó is úgy dönt, hogy a Ducatihoz hasonlóan egy MotoGP-blokkra épülő gépet homologizáltat a sorozatba – márpedig a Kawasaki-főnök, Ichiro Yoda nemrég már belengette ezt. „Elképesztő szintet képvisel a Panigale V4. A saját marketingstratégiájuk azt mondani rá, hogy az egy MotoGP-motor, így fogalmazott a Ducati, amikor bemutatták. Gratuláció jár nekik, ugyanakkor ez a bajnokság a dolgok kiegyenlítéséről, a privát alakulatok segítéséről szól. Aggódom a jövőért, ha a Honda, a Yamaha és a Kawasaki is hasonló útra lép 40 ezer eurós utcai motorokkal” – vélekedett a brit versenyző.

Arra a felvetésre, hogy nem tart-e attól, hogy sokan azt fogják gondolni, hogy csak hisztizik a saját sikersorozatának vége miatt, Rea így reagált: „Nem, mert nem panaszkodom folyamatosan, csak a valóságról beszélek. Ha más versenyzőkkel beszélsz, nekik is ez a véleményük. Phillip Islanden azt mondtam, hogy óriási a Ducati előnye, mire azt mondták, hogy csak panaszkodok, de olyanokról beszélünk, akik örülnek annak, hogy nem én nyerek. Spanyolországban néhány rajongó azt mondta: ’Jonny, te vagy a legjobb, nyomd tovább’, ami nagyon jól esett. Tovább kell dolgoznunk. Van néhány pálya, amely jobban kedvezhet nekem. Nyilván nem fogok úgy dominálni, mint korábban, de közelebb kerülhetek.”

Fotó: Ducati Corse


Hozzászólások