F1

Ricciardo büszke rá, hogy megakadályozta Verstappen rekordját

A 18. rajthely drámaibbnak mutatja a helyzetüket a valósnál, nem akart kicseszni Perezzel a Q1-ben, a Red Bullnál a helyére érkező Gasly lemaradása pedig őt is meglepi – többek között ezekről beszélt a Renault ausztrálja az F1-es Magyar Nagydíj időmérője után.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Daniel Ricciardo a Formula-1-es mezőny egyik legnagyobb dumájú pilótája, ezzel aligha árultunk el újdonságot. Az ausztrál ezt a Hungaroringen is bizonyította: amikor megérkezett a Renault hospitalityjébe a számára csalódáskeltő 18. helyezéssel záruló időmérő után, a rá váró viszonylag sok újságíró láttán ennyit kérdezett: „Pole-t szereztem, srácok, vagy mi van?” – kezdte a rajthelye ellenére is jókedvűen a pilóta, aki aztán így értékelte a szombati eredményt:

„Úgy gondolom, a 18. rajthely nem mutatja a valós képet. Könnyíthettünk volna a saját helyzetünkön, de ez az eredmény így, hogy szinte mindenki legyőzött minket, drámaibbá és frusztrálóbbá teszi a dolgot. De nyilván ha nincs óriási tempóelőnyünk a többiekhez képest, akkor mindenre szükségünk van. Ezért is mentünk ki későn, hogy a lehető legjobb legyen a tapadás, de ezzel kockáztatjuk, hogy forgalomba kerülünk vagy bekavar egy sárga zászló.”

Ricciardo azért is esett ki a Q1-ben, mert az utolsó gyorsköre előtt összetűzésbe keveredett Sergio Perezzel az utolsó kanyarban. A mexikói próbált üres pályát hagyni magának, mögötte viszont érkezett Romain Grosjean és Ricciardo, utóbbi pedig mindkettejüket igyekezett megelőzni. Perez emiatt tiszteletlennek nevezte a renault-st, ő azonban elmondása szerint egyáltalán nem utazott a Racing Point versenyzőjére:

„Nem akartam kicseszni vele. Láttam, hogy Lewis elment és neki bejött ez, ezért úgy éreztem, talán én is elmehetnék. Úgy tűnt, Romain úgy döntött, Perez mögött marad, és én is úgy voltam vele, hogy ’oké, itt maradok’. Nem akartam pöcs lenni, de nyilván össze akartam rakni a körömet, mert azon a ponton úgy tűnt, akár ki is eshetek a Q1-ben. Elkeseredett pillanatok voltak.”
Az időmérő összefoglalója (YouTube-ra átkattintva!), a Ricciardo-Perez eset 1:46-tól

Az ausztrál hozzátette: azért sem akart visszavenni már a kivezetőköre végén, mert úgy érezte, akkor túlságosan is visszahűltek volna az abroncsai. Mindenesetre Ricciardo szerint benne vannak a pakliban az ilyen helyzetek olyankor, amikor túl sokan hagyják az utolsó pillanatra a gyorskörüket: emlékeztetett rá, hogy hasonló történt Max Verstappennel az idei Kínai Nagydíjon.

S ha már felmerült Verstappen neve: a holland ugyebár végre megszerezte első pole-pozícióját. Viszont nem ő lett a legfiatalabb az F1 történetében, akinek ez összejött (ezt a rekordot még mindig Sebastian Vettel tartja, sőt még Charles Leclerc és Fernando Alonso is megelőzi a hollandot), tavaly Mexikóban ugyanakkor lett volna esélye erre, akkor azonban az akkor még csapattárs Ricciardo elcsente előle az első rajtkockát. „Még mindig büszke vagyok rá, hogy megakadályoztam Maxet abban, hogy pole-t szerezzen Mexikóban. Most már nem ő a legfiatalabb, igaz?” – váltott ki nevetést az újságírókból Ricciardo. 

Felmerült az a kérdés is, hogy látva Verstappen és a Red Bull-Honda sikereit, nem ülne-e szívesebben még mindig az energiaitalosok autójában: „Ma elég nagy volt a kontraszt aközött, ahol ő végzett és ahol én. Nem azt mondom, hogy nehéz ezt lenyelni, de nyilván jobb lenne ott lenni, ahol ő van. Ugyanakkor semmit sem bántam meg így 12 hónappal a bejelentés után sem” – mondta Ricciardo, aki a helyére érkező Pierre Gasly harmatos produkciójáról így beszélt:

„Nehéz a helyzete… Nem akarom bántani, de a realitás az, hogy nagyon messze van Maxtől. Egyfelől örülhetnek Maxnek és az első pole-jának, másfelől viszont… Nyilván tudják, hogy jóval több pontot is szerezhetnének. Nem igazán tudom, mi történik Pierre-rel, hiszen tavaly voltak erős eredményei a Toro Rossóval, ami egyértelműen nem olyan gyors autó, mint egy Red Bull. Nehéz… Ismerem Maxet csapattársként, nem lep meg az, hogy veri őt, a különbség viszont igen.”

Fotó: Renault Sport Media


Hozzászólások