F1

Rosberg: „Rossz úton jár a Ferrari”

2016 világbajnoka úgy véli, aerodinamikailag a Scuderia nagyon rossz felé halad, amit nagyon sok munkába kerül majd kijavítani.
A Ferrari úgy tervezte idei konstrukcióját, hogy az egyenesekben minél nagyobb előnyre tegyenek szert a riválisokkal szemben, ám ez azzal jár, hogy a kanyarokban jelentősen lassabbak. Ez észrevehető az olaszok és legnagyobb ellenfelük, a Mercedes elsőszárny kialakítása között is. A Mercedes eddig háromból három kettős győzelemnél jár 2019-ben, amire legutóbb a Williams (igen, a Williams!) volt képes az 1992-es idényben. Ausztráliában Vettelék csúnyán kikaptak a németektől, Bahreinben egész hétvégén domináltak, ám Charles Leclerc motorhibája megakadályozta őket abban, hogy megszerezzék idei első győzelmüket, Kínában pedig ismét nem azt a formát hozták, amit mindenki várt tőlük.

Nico Rosberg a Kínai Nagydíj után youtube csatornáján a következőt mondta a Ferrari szenvedésével kapcsolatban: „Jelenleg a Mercedes a legnagyobb favorit, nagyon erősnek tűnnek, miközben a Ferrari szenved. Aerodinamikailag nagyon rossz helyen állnak” – idézi az ex-F1-es versenyzőt a Motorport.com szakoldal. - „Túl kicsi a légellenállás, nincs elég leszorítóerő a kanyarokban, emiatt rengeteg időt vesztenek, és ez nem ideális egy lehetséges leggyorsabb körhöz.Szóval ezen a téren, rossz helyen állnak. Ezen a hétvégén a hátsó szárnyon próbáltak emelni plusz szárnyakkal, mert nincs akkora hátsó szárnyuk, mint kéne, és ezt le kell gyártani, de addig el kell venni az autó más területeiről, mint például az első szárny és a véglapok. Ez az, amire nagyon fókuszálniuk kéne, de ez nagyon sok munka, sok időt vesz el, ami nem jó.”

Rosberg nyilatkozatában kitért arra is, nem biztos, hogy a maranellóiak a következő versenyhétvégén, Azerbajdzsánban erősek lesznek: „A Ferrari azokon a pályákon lesz erős, ahol sok egyenes van, bár Bakuban nem biztos. Sok a lassú kanyar, ahol biztosan fognak veszteni, de egyenesek is vannak, ahol előnyre tehetnek szert. Nagyon nehéz megjósolni, mely pályákon lehetnek elől. Majd meglátjuk, de jelenleg mindenhol a Mercedest tenném előre, még Barcelonában is.”

Írta: Bankó Milán; Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások