MotoGP

Rossi: „Valami megmozdult a Yamahánál”

Arra számítottak, hogy az előző évekhez hasonlóan küszködni fognak a Red Bull Ringen, ehhez képest várakozáson felül teljesítettek a hangvillások versenyzői: a „Doktor” szerint végre keményebben és jobban dolgozik a motor fejlesztésén a gyártó.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Valentino Rossi csupán a tizedik helyre kvalifikálta magát az Osztrák Nagydíjon, ám már az első körökben felzárkózott az élmezőny közelébe, s végül a negyedik pozícióban intette le őt a kockás zászló. „Összességében ez egy jó hétvége volt egy elég jó versennyel” – kezdte értékelését az olasz, akit a Crash.net szakportál idézi. „Papíron sokat kellett volna szenvednünk itt Ausztriában, ahogy korábban, de már az első edzés elejétől kezdve láttunk valami jót. Fejlődtünk, főleg kiegyensúlyozottság és a gumik tapadása terén.”
 
„Nagyon jól kaptam el a rajtot, és gyors köröket futottam. Erős voltam, és sok helyezést tudtam javítani. Jó helyzetben voltam, hogy a dobogóért harcoljak, de sajnos az előttem lévők – főleg Dovi és Marc, de valamelyest Quartararo is – erősebbek voltak nálam, így nem tudtam Fabióval tartani. Összességében ez így is biztató eredmény, mert a végén kissé küszködtem már. Vinales és Rins felzárkózott, de jól tudtam motorozni, így előttük maradtam. Végső soron a negyedik hely nem annyira rossz.”

 
A yamahás negyedik helye főleg a nyári szünet előtti pocsék időszakához képest előrelépés, de mi változott? „Meglehetősen elégedettek vagyunk, mert úgy tűnik, a szezon második felét jobban tudtuk kezdeni. Az első felében voltak nagyon-nagyon rossz versenyeink. De úgy tűnik, valami megmozdult a Yamahánál, és elkezdtek keményebben és jobban dolgozni a motor fejlesztésén. Amikor megérkeztünk pénteken, láttuk, hogy tettünk egy lépést előre az elektronikával és a kigyorsítással, így versenyképesebbek lehetünk ezen a pályán, ahol általában szenvedni szoktunk. Ez a legfontosabb. Persze rengeteg munka vár még ránk, mert különösen Marc és a Dovi a gyári Hondán és Ducatin gyorsabbak nálunk, de jó érzés így újrakezdeni.”
 
Rossi a Petronas Yamahánál szereplő márkatársával, Fabio Quartararóval nem tudta tartani a lépést, így a francia végzett a dobogón. A kilencszeres világbajnok szerint ez részben annak volt köszönhető, hogy az újonc fel tudta rakni a lágy hátsó gumit (Dovizioso és Marquez párharcában is fontos tényezőnek bizonyult ez): „Úgy tűnik, ő kevésbé szenved a hátsó gumival, így fel tudja rakni a lágyat. Vasárnap jó körülmények voltak a puha gumihoz, mert hűvösebb volt, mint előző nap. Viszont én nagyon küszködtem a lágy hátsóval az edzéseken, még a gyorskörök során is. Ezért úgy érzem, a versenytávra jobb döntés volt számomra a közepes keverék. Viszont a közepessel valamelyest kevesebb a tapadásod, emellett Quartararo fantasztikus munkát végzett és roppant gyors volt ezen a hétvégén.”

Fotó: Yamaha Racing


Hozzászólások