Supersport

Sofuoglu rekordjai megdönthetetlenek?

A szezon közben visszavonult 34 éves török motoros elképesztő statisztikával rendelkezik a Supersport-világbajnokságok történetében. Bármilyen hihetetlen, de mindössze egy olyan jelentősebb rekord található a statisztikákban, amit nem ő tart.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Vélhetően tökéletesen igaza volt annak, aki azt állította, a Supersport kategóriát szinte Kenan Sofuoglu számára találták ki. Ugyanis a már visszavonult török klasszis szinte valamennyi statisztikában olyan fölénnyel vezet, hogy azokat akár a megdönthetetlen csúcsok kategóriájába is sorolhatnánk. Mert ha feltesszük a kérdést, hogy vajon ki nyerte a legtöbb világbajnoki címet, futamot, ki érte el a legtöbb dobogós helyezést és pole pozíciót, ki szerezte a legtöbb pontot és kié a legtöbb leggyorsabb kör a Supersport-vb történetében, a válasz roppant egyszerű: Kenan Sofuoglu!

Az ötszörös világbajnok 2006 és 2017 között összesen 43 futamon nem talált legyőzőre – az első sikerét 2006-ban Assenben, míg az utolsót 2017-ben, Portimaóban aratta –, míg a listán Jules Cluzel követi őt 17 sikerrel, a harmadik pedig 16 elsőséggel Fabien Foret. Sofuoglu 85 alkalommal állt dobogón, majdnem kétszer annyiszor, mint a második Cluzel (47 pódium), valamint Foret, aki 44 alkalommal végzett a legjobb három között.

Természetesen a török világklasszis – aki a Moto2-ben ugyanakkor nem tudott maradandót alkotni – szerezte a legtöbb világbajnoki pontot (2429), míg ebben a statisztikában második Foret 1475, míg Cluzel 1148 pontig jutott eddig. Sofuoglu összesen 34 alkalommal rajtolhatott az első rajtkockából, itt Sebastien Charpentier követi őt 22, míg Cluzel 20 pole pozícióval. 31 versenyen futotta a leggyorsabb kört a 34 éves török, ebben a kategóriában is Charpentier követi 15 leggyorsabb körrel, míg Cluzel és Broc Parkes eddig egyaránt 13-13 alkalommal bizonyult a leggyorsabbnak.

Bármilyen hihetetlen, de van egy olyan statisztika, ahol Sofuoglu csak a második! Ugyanis eddig Foret indult a legtöbb versenyen, szám szerint 151 alkalommal, míg a török 126-szor rajtolt el, a bronzérem pedig a japán Katsuaki Fujiwaráé lett 114 starttal. 

Fotó: WorldSBK Media


Hozzászólások