MotoGP

Suzuki: „Elértük a tavalyi céljainkat, de tovább kell fejlődnünk”

Sikeresen elveszítették a kedvezményeiket a 2018-as szezon során, de Davide Brivio is tudja, hogy meg is kell ragadniuk az élmezőnyben: a céljuk, hogy ismét futamot nyerjenek a MotoGP-ben.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Tavaly visszatérésük óta legsikeresebb szezonjukat teljesítették a suzukisok a királykategóriák: bár nem nyertek futamot, mint 2016-ban Maverick Vinalesszel, de kilenc alkalommal, azaz a versenyek felén dobogóra állhattak, amely új csúcsot jelent a „kékek” MotoGP-s történetében (2007-ben nyolc pódiumot gyűjtöttek, beleértve Chris Vermeulen győzelmét is). Ennek eredményeként elveszítették a technikai kedvezményeiket, de Davide Brivio csapatmenedzser pontosan ezt tűzte ki célul előzetesen – a Crash.net szakoldal hasábjain olvasható nyilatkozatában el is magyarázta, miért:

„A fő célunk az volt, hogy a lehető leghamarabb elveszítsük a kedvezményeinket, ezért azzal, hogy elég korán összejött az ehhez szükséges hat engedménypont, azt kell mondanom, hogy a 2018-as év jobban alakult, mint vártuk. Furcsának tűnhet, hogy el akartuk veszíteni őket, hiszen a kedvezmények némi előnyt jelentenek számodra, de sokkal fontosabb az, hogy egy szinten legyünk a többi gyártóval. A legnagyobb előnyt a motorblokk szezon közbeni fejlesztése jelenti, emellett több tesztnapunk van és kilenc blokkot használhatunk fel hét helyett. Ezek fontosak, de nem szükségszerűek egy sikeres szezonhoz. Szeretném azt gondolni, most már bekerültünk a legnagyobbak közé: most már egy szinten vagyunk a Hondával, a Ducatival és a Yamahával, hiszen ugyanolyan fegyverek állnak a rendelkezésünkre. Ez jó nekünk, és egyúttal igazságosabb is. Ráadásul ha egy igazán erős eredményt érünk el, azt annak tudatában teszünk, hogy nem volt semmiféle segítségünk.”

Brivio persze tudja, hogy el kell kerülniük a 2017-ben történteket, amikor egy hasonlóan erős idény után visszaesett a formájuk, de úgy érzi, ezúttal nem esnek ugyanabba a hibába: „Kétségtelen, hogy remek érzés a kilenc dobogó, de ez némi nyomással is jár, mert most tovább kell fejlődnünk. Ez a kilenc dobogó rekordot jelent a Suzuki számára a MotoGP-érában, szóval most ott a teher, hogy ezt ismét megdöntsük. De ez rendben is van, elvégre ez sport, ez versenyzés, kezelnünk kell ezt. Ezért még nem tudom, hogyan, de még jobb eredményeket elérnünk, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt elérjük. Az első és legnagyobb álmunk, hogy nyerjünk egy versenyt. Négyszer voltunk másodikak, ebből háromszor Alexszel, így számára is az a természetes lépés, ha megpróbál győzni – ez lesz a célunk, remélhetőleg rövid távon.”

Fotó: Suzuki Racing


Hozzászólások