Superbike

Sykes: „Egy vicc volt az egész”

Nem hagyta szó nélkül a doningtoni sprintverseny végén látott körülményeket a BMW brit versenyzője, aki a piros zászlós megszakítás után esett el egy olajfolton, emiatt pedig elveszítette a második helyét.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Furcsa véget ért a Superbike-vb doningtoni Superpole-futama: Peter Hickman elfüstölő motorja olajat folyatott a pályára, ezen pedig több versenyző is elcsúszott, ezért piros zászlóval megszakították a versenyt, s már nem is indították újra azt. A második helyen haladó Tom Sykes ezt követően érkezett meg a tömegbaleset helyszínére, ám ő is bukott, s mivel öt percen belül nem tudott visszatérni a bokszba, a szabályok értelmében kivették az eredménylistáról. Ezzel pedig nemcsak egy második pozíciót bukott el, hanem a második versenyen való jó szereplés lehetőségét is.
 
Sokak szerint túl mereven értelmezték a szabályokat az illetékesek: Loris Baz például rámutatott, hogy óriási különbség van Sykes mostani, gyakorlatilag a leintést követő bukása, valamint Lucas Mahias 2017-es esete között, amikor a francia még a megszakítás előtt esett el, majd a pályát levágva igyekezett visszatérni a bokszba. Maga az érintett elsősorban a körülményeket nevezte nevetségesnek:
 
„Láttam az olajra figyelmeztető zászlót a Melbourne Loop belső ívén. De akkor láttam, hogy egy autó parkolt a pálya szélén, és versenyzők, motorok és marsallok voltak mindenfelé. Ezért felnéztem, hogy jön-e valaki a pályán, aztán ahogy mondtam, rámentem az olajra. Elképesztő mennyiségű olaj volt ott, Jonathan majdnem elesett rajta, én buktam is, ahogy Toprak is majdnem. Nem voltam messze attól, hogy az autó oldalának csússzak, a motorom pedig majdnem eltalált egy marsallt. Úgy érzem, egy vicc volt az egész” – idézi Sykes szavait a Motorsport.com.
 
A BMW-s mellett kiálltak versenyzőtársai is, a Kawasakinál évekig Sykes csapattársaként szereplő Jonathan Rea például így fogalmazott: „Be kell vallanom, hogy egészen a féktávig nem láttam semmiféle zászlót. Ott volt egy jobboldalt, de a sikánba megérkezve egyet sem láttam. Mindenhol láttam a piros zászlókat, szóval nagyon sajnálom őt… Rengeteg olaj volt, esélye sem volt reagálni.”
 
Alex Lowes is hasonló gondolatokat fogalmazott meg: „Nem fogok rosszat mondani a marsallokra, mert nélkülük nem is versenyeznénk, szóval nagyon is elismerem a támogatásukat és a kemény munkájukat. Viszont a motoron ülve nem láthatod az olajfoltot. Tom lassan ment, és volt egy zászló a sikánban, de az jelenthet bármilyen folyadékot vagy veszélyt a pályán. Szóval lehetett volna valaki, aki jobban a belső ív felé terel minket. Vakon megyünk be a Melbourne Loopba, szóval mire odaérünk, már túl késő jelezni. Nem lett volna rossz a józan észt alkalmazni kicsit” – jegyezte meg a büntetésről a yamahás.
 
Fotó: BMW Motorrad


Hozzászólások