Supersport

Váratlan döntés: Mahias visszakapta a portimaói győzelmét

Illetve egész pontosan megkapta azt: bár műszaki hibás motorjával nem ért vissza időben a bokszba a piros zászlós megszakítás után, a Sportdöntőbíróság ítélete nyomán utólag mégis az övé lett a 25 pont.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Meglehetősen kaotikusan ért véget bő egy hónapja a Supersport-világbajnokság portugál versenye: az utolsó körben Lucas Mahias defekt miatt kénytelen volt félreállni az élről, majd egy másik incidens miatt piros zászlóval a futamot is leintették. Miután a francia nem ért be a bokszba öt percen belül, a szabályok értelmében nem értékelték, így hiába teljesítette az első pozícióban az utolsó előtti kört, Federico Caricasulóé lett a győzelem.

Mahias azonban nem nyugodott bele ebbe, fellebbezett a döntés ellen, s most hétfőn a Sportdöntőbíróságon hallgatták meg gyorsított eljárásban az ügyét. A FIM-et az elnökvezérigazgató-helyettes és jogi ügyvezető, Richard Perrett képviselte a tárgyaláson, amelynek végén a Michele Bernasconi által vezetett bíróság meglepő döntést hozott: az egyértelmű szabályok ellenére is visszaállítják Mahias eredményét, azaz mégis övé lett a portimaói győzelem, s a diszkvalifikációt bírságra enyhítették – plusz a perköltségen is osztozniuk kell a feleknek.

Az első hallásra érthetetlen döntés nyomán Mahias 25 ponttal gazdadogott, amelynek köszönhetően feljött a harmadik helyre az összetett tabellán. Ám ennél is fontosabb a világbajnoki címért zajló csata szempontjából – merthogy a franciának így sem maradt esélye a címvédésre –, hogy Jules Cluzel újabb pontot hozott Sandro Cortesén, ugyanis a németet így nem ötödikként, hanem hatodikként rangsorolták a szóban forgó futamon, aminek köszönhetően öt egységnyi a különbség a két yamahás között a szombati katari szezonzárót megelőzően. Ez azt is jelenti, hogy ha Cluzel nyer, akkor Cortese eredményétől függetlenül ő a világbajnok, mivel több győzelme miatt a pontegyenlőség neki kedvez.

Fotó: WorldSBK Media


Hozzászólások