back to top
2024. június 30. 11:51
KezdőlapMotoGPBagnaia visszavágott Martínnak Montmelóban, Marc Márquez ismét a dobogóig zárkózott fel

Bagnaia visszavágott Martínnak Montmelóban, Marc Márquez ismét a dobogóig zárkózott fel

Francesco Bagnaia nyerte a Katalán Nagydíjat a MotoGP-ben, miután ezúttal sikerült legyőznie Jorge Martínt. Marc Márquez nagy csata után ezúttal is dobogóra állhatott a középmezőnyből indulva, igaz, ehhez Pedro Acosta esése is kellett.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után a MotoGP főversenyével zárult a Katalán Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból ezúttal is a sprintet megnyerő Aleix Espargaró indulhatott, míg mellőle a szombati viadalon egyaránt bukó Francesco Bagnaia és Raúl Fernández várták a piros lámpák kialvását. A bajnokságot vezető Jorge Martín a hetedik, míg a futam előtt hozzá legközelebb álló Marc Márquez a tizennegyedik pozícióból vágott neki a 24 körnek. Ami a gumiválasztást illeti, előre mindenki közepeset tett fel, ahogyan a legtöbben hátulra is ezt választották, de Pedro Acosta, Jack Miller és a Márquez testvérek a lágy mellett döntöttek.

Espargaró befűzte az oktatófilmet, új körrekorddal nyerte meg a montmelói időmérőt

A rajtot Brad Binder és Acosta kapta el a legjobban, de Bagnaia elöl tudott maradni, míg Espargaró még Martínnal szemben is pozíciót vesztett. A másik élmezőnybeli Aprilia szintén sokat veszített, Raúl Fernández egészen a hetedik helyig zuhant vissza. Marc Márquez ezúttal három helyet javított, majd Fabio Di Giannantoniót megelőzve tizedikként zárta az első kört.

Martín még az 1. körben megelőzte Bindert, így már a harmadik helyen motorozott, Fernández pedig visszaelőzte Millert. Acosta nagyon közel volt Bagnaiához, de előzni nem tudott. Hátrébb Enea Bastianini Franco Morbidellivel és Marc Márquezzel szemben is pozíciót vesztett, így visszaesett a tizedik helyre.

A 3. körben Acosta megtámadta Bagnaiát, és egy pillanatra meg is előzte, de a címvédő visszabújt mellé. Mögöttük Miller volt az, aki elsőként bukott, így az ausztrál versenyző ezúttal sem szerzett pontot a főversenyen. Egy körrel később Acostának már hátrafelé kellett figyelnie, hiszen Martín elment mellette, így a Pramac motorosa feljött a második pozícióba.

Az 5. körben aztán Martín bevetődött Bagnaia mellé, és elvette az első helyet márkatársától, miközben Acosta árnyékként követte őket. Sőt, a GasGas versenyzője egy körrel később maga mögé is utasította a gyári Ducati pilótáját. Csapattársa, Augusto Fernández viszont nagyjából ugyanekkor kiszállt a versenyből egy bukás következtében.

A 20 éves újonc a 8. kör elején közel volt Martínhoz, de támadni nem tudott, ellentétben Espargaróval, aki visszaelőzte Raúl Fernándezt az ötödik helyért. Ezután Binder volt a következő célpontja, és a 11. kör elején el is ment a gyári KTM versenyzője mellett, Fernández pedig követte márkatársát.

Ugyanebben a körben jött a futam első nagyobb drámája, Acosta ugyanis elesett a 10-es kanyarban. A GasGas motorosa ugyan visszaállt a versenybe, de csak a huszadik helyről folytatta a futamot. Eközben Marc Márquez megkezdte a felzárkózást, és rövid időn belül Morbidellit, majd Bindert is megelőzte, így feljött az ötödik pozícióba.

A következő körök Enea Bastianiniről szóltak abból a szempontból, hogy két hosszú körös büntetést is összeszedett: A gyári Ducati pilótája előbb Álex Márquezzel csatázva vágta le az ívet, majd nem teljesítette a szankciót, ezért még egyet kapott. A 18. körben a másik Márquez megelőzte Fernándezt, így feljött a negyedik pozícióba. Ugyanebben a körben Morbidelli elesett a 10-es kanyarban.

Időközben Bagnaia szintén utolért Martínt, és a 19. körben meg is fosztotta riválisát az első helytől. Marc Márqueznek viszont nem jött össze az előzés a következő kör elején, de a 21. körben már nem volt ellenszere az állandó mezőny korelnökének. Ennek köszönhetően ismét feljött dobogós pozícióba.

Innentől kezdve Bagnaia első helye nem forgott veszélyben, ugyanis megfelelő különbséget alakított ki Martínnal szemben, így pályafutása során először állhatott dobogóra Montmelóban, ráadásul győzelemmel. Espargaró ellenben Márquez nyomában maradt, de hiába próbálkozott, a végén 52 ezreddel alulmaradt a nyolcszoros világbajnokkal szemben. Acosta a bukása ellenére pontot szerzett, a tizenharmadik helyen ért célba.

A MotoGP montmelói főfutamának végeredménye