back to top
2024. július 02. 09:19
KezdőlapMotoGPAcosta bukása után Viñales végzett az élen a mugellói nyitányon, remekül kezdett...

Acosta bukása után Viñales végzett az élen a mugellói nyitányon, remekül kezdett a Yamaha

Maverick Viñales zárta az élen az Olasz Nagydíj első szabadedzését a MotoGP-ben, Fabio Quartararót és Franco Morbidellit megelőzve. A Yamaha mindkét motorjával az első tízben végzett, a Honda viszont továbbra is szenved.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP mezőnye is megkezdte az érdemi munkát Mugellóban, az Olasz Nagydíj első szabadedzésén. Bár az előrejelzések alapján erre volt némi esély, az eső egyelőre nem eredt el a helyszínen, így a versenyzők száraz körülmények között készülhettek a hétvége tétre menő részére.

Folytatja a Ducati „hagyományát” Marc Márquez a kaotikusnak ígérkező hétvégén? – menetrend

A pilóták kivétel nélkül lágy első és közepes hátsó gumin kezdtek. Az első mért kört, mondhatni, szokás szerint, a Gresini egyik versenyzője futotta meg, ezúttal Marc Márquez személyében. A nyolcszoros világbajnok 1:49.167 másodperccel kezdett, ami elsőre csak Fabio Quartararo és Jorge Martín tudtak felülmúlni: a Yamaha versenyzője 1:48.469-cel nyitott, 547 ezreddel megelőzve a Pramac motorosát.

Persze a köridők rohamosan javultak, és az idősebbik Márquez 1:47.002-vel vette vissza a vezetést, 126 ezreddel felülmúlva Marco Bezzecchit, és további 59-cel Quartararót. A harmadik próbálkozások során aztán ketten is megelőzték a spanyol versenyzőt: az élre Álex Rins állt 1:46.719-cel, miután 243 ezreddel gyorsabb volt névrokonánál, Álex Márqueznél.

10 perc elteltével aztán Francesco Bagnaia is felugrott az élmezőnybe, hiszen csupán 71 ezreddel volt lassabb Rinsnél, míg Raúl Fernández 192 ezredes hátránnyal a harmadik pozícióba jött fel. Mindeközben Pedro Acosta a San Donato-kanyarban meglátogatta a kavicságyat, de ő megúszta a bukást. Ellentétben Rinsszel, aki a királykategória első hétvégi esését produkálta.

Szűk 15 perc elteltével Marc Márquez 1:46.587-tel visszavette a vezetést, majd Acosta 104 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba. Ezután viszont egészen az utolsó 10 percig nem változott az élmezőny sorrendje, a hajrá kezdetén aztán a 20 éves versenyző tovább gyorsult, és 128 ezreddel felülmúlta honfitársa idejét.

A Pramac versenyzői szintén javítottak, és Franco Morbidelli a negyedik, míg Martín az ötödik pozícióba zárkózott fel. Bő 4 perccel a leintés előtt aztán ismét változott az élen álló személye, hiszen Maverick Viñales 1:46.140-nel ugrott fel az eredményjelző tetejére, 288 ezreddel megelőzve a nem sokkal később tovább gyorsuló Morbidellit.

Acosta aztán ismét próbálkozott, de két piros szektor után a Scarperiánál elesett. Quartararónak viszont sikerült javítania, és 188 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba. Ezzel ki is alakult a végeredmény: Viñales zárta az élen a szabadedzést, mögötte pedig Quartararo, Morbidelli, Acosta, Martín, Marc Márquez, Aleix Espargaró, Bagnaia, Rins és Álex Márquez lett az első tíz sorrendje, Enea Bastianini csak tizennyolcadikként végzett. A szabadkártyás versenyzők közül Pol Espargaró tizenötödik, Lorenzo Savadori huszonkettedik lett. Rajta kívül a Hondák közül csak Luca Marini tudott más versenyzőt megelőzni Augusto Fernández személyében.

A MotoGP első mugellói szabadedzésének végeredménye