back to top
2024. október 05. 14:28
KezdőlapMotoGPMartínnak a hibák is belefértek a sprintgyőzelemhez, Bagnaia a megtáltosodó Oliveirától is...

Martínnak a hibák is belefértek a sprintgyőzelemhez, Bagnaia a megtáltosodó Oliveirától is kikapott

Hiába rajtolta le Francesco Bagnaia, Jorge Martín nyerte a Német nagydíj sprintfutamát, a címvédőt pedig Miguel Oliveira is felülmúlta, sőt, akár Enea Bastianini is megelőzhette volna. Marc Márquez a hatodik helyig jött előre, a végén 3 ezreddel megverve Maverick Viñalest.

A két kisebb kategória időmérője után a MotoGP sprintfutamával folytatódott a Német Nagydíj szombati programja. Az eső továbbra sem érkezett meg, így a mezőny tagjai száraz körülmények között, 29 fokos levegőben és 43 fokos aszfalton teljesítették a 15 kört. A pole pozícióból a körrekordot futó Jorge Martín indulhatott, míg mellőle meglepetésre a Trackhouse versenyzői, Miguel Oliveira és Raúl Fernández várhatták a piros lámpák kialvását. Francesco Bagnaia a negyedik pozíciót szerezte meg a kvalifikáción, míg Marc Márquez csak a tizenharmadikat, miután a szabadkártyával szereplő Stefan Bradl feltartotta őt a Q1 hajrájában. Ami a gumiválasztást illeti, előre mindenki keményet választott, hátra pedig a legtöbben a lágy abroncs mellett tették le a voksukat, az LCR pilótái viszont a közepes mellett döntöttek.

Martín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az időmérőn

Martín viszonylag jól jött el, de az 1-es kanyarban túlságosan szélesen fordult, ezért Oliveira és Bagnaia is megelőzte, utóbbi pedig átvette a vezetést. Maverick Viñales feljött az ötödik pozícióba, míg Marc Márquez három helyet javítva tizedikként fordult el, és már Brad Bindert üldözte a pontszerzésért.

A 2. kör első kanyarjában aztán Martín visszaszerzett egy pozíciót, hiszen sikerült maga mögé utasítania Oliveirát. Sőt, a következő körben ugyanott bevetődött Bagnaia mellé, és bár egy pillanatra visszaállt az élre, de lecsúszott az ívről, és még mentenie is kellett. Nem sokkal később viszont már sikerrel járt a spanyol motoros, sőt, a címvédő mellett Oliveira is elment. Mindeközben Enea Bastianini Raúl Fernández és Viñales mellett is elment, és a két spanyol pilóta között is történt helycsere.

Marc Márquez időközben öccse, Álex, valamint Binder megelőzésével feljött a nyolcadik pozícióba, és rohamosan közeledett a Franco Morbidellivel szemben is pozíciót veszítő Raúl Fernándezre. A 6. körben pedig már meg is előzte honfitársát, így a hetedik pozícióban folytatta, igaz, a következő kör első kanyarjában kicsit lecsúszott az ideális ívről.

Az első négyes igencsak elhúzott a többiektől, míg Morbidelli elment Viñales mellett, amivel feljött az ötödik pozícióba. Ezt követően sokáig nem történt semmi érdemleges az élmezőnyben, leszámítva Marc Márquez mentését. Hátrébb Pedro Acosta ment ki a kavicságyba.

A hajrára az első hármas között megnőttek a különbségek, míg Bastianini hiába motorozott közvetlenül Bagnaia mögött, nem kísérelte meg megelőzni csapattársát. Martín így megnyerte a sprintet Oliveira, Bagnaia és Bastianini előtt. A portugál pilóta ezzel megszerezte pályafutása első sprintdobogóját, míg a Trackhouse először végzett az első háromban bármilyen futamon. Morbidelli bejött az ötödik helyen, Marc Márquez pedig az utolsó kanyarban előzte meg Viñalest, és végül 3 ezreddel győzte le a gyári Aprilia motorosát. Mögöttük Binder és Álex Márquez futottak be pontszerző helyen.

A MotoGP sachsenringi sprintfutamának végeredménye