back to top
2024. szeptember 08. 01:20
KezdőlapMotoGP30 éve világbajnoki futamot nyerő motorra ülhetett fel Lorenzo (videó)

30 éve világbajnoki futamot nyerő motorra ülhetett fel Lorenzo (videó)

Jorge Lorenzo meghajthatta John Kocinski 1994-es Cagiváját Misanóban. Az ötszörös világbajnok számára nosztalgiát jelentett a vezetés, de hozzátette, a MotoGP mostani gépei nagyon más szintet képviselnek.

Szerdán tartották az elektromos motorokat gyártó Vmoto által szervezett ProDay elnevezésű eseményt a misanói pályán. A rendezvényre számos más vendég mellett Jorge Lorenzót is meghívták, és a spanyol exmotorversenyző különleges lehetőségben részesült: egy harminc évvel ezelőtti futamgyőztes gépre ülhetett fel.

Az 1994-es Cagiva C594-esről van szó, amely természetesen még a kétütemű, 500 köbcentiméteres korszakban versenyzett. A motorblokk és 12 500 percenkénti fordulatszámra és 185 lóerős teljesítményre képes. Ez utóbbi nagyjából megegyezett a bajnokságot akkoriban uraló Hondáéval, és egy futamgyőzelemre szintén jó volt.

Ez utóbbit John Kocinski szerezte (Lorenzo egyébként konkrétan az ő motorját vezette) az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. Ez volt a Cagiva történetének harmadik, egyben utolsó diadala a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában. Ezzel együtt az amerikai versenyző utána is jól szerepelt: a továbbiakban három-három második és harmadik helyet gyűjtött, amivel az összetettben megszerezte a képzeletbeli bronzérmet Mick Doohan és Luca Cadalora mögött.

Lorenzo 2008-ban debütált a királykategóriában, vagyis már bőven a négyütemű korszakban töltötte pályafutásának ezen részét, de az alsóbb géposztályokban még versenyzett kétütemű motorokkal, még ha persze nem is 500-asokkal. A 37 esztendős egykori motorversenyzőnek jólesett a nosztalgia, de tudja, hogy a harmincéves motort nem lehet összehasonlítani a mai korral.

„Kicsit visszarepített a gyerekkoromba, a tinédzserkoromba, amikor tizenöt-tizenhat éves voltam, és még léteztek ezek a kétütemű motorok – nyilatkozta a Motosprintnek, majd hozzátette, a mostani gépek jóval magasabb szinten vannak. – Ugyanakkor őszintén szólva a MotoGP nagyon más bolygón van: a Marson, míg ez a Föld bolygón van.”

Lorenzo számára a 2019-es volt az utolsó szezon, amelyet még a MotoGP állandó versenyzőjeként töltött el. A következő idényben a Yamaha tesztpilótájaként kaphatott volna szabadkártyát, de a koronavírus-járvány keresztülhúzta ezt a tervet. Ezt követően autóversenyzőnek, illetve televíziós szakértőnek állt, vagyis motoron legfeljebb már csak ilyen formában láthatjuk, mint most.