back to top
2024. szeptember 08. 01:30
KezdőlapSuperbikePetrucci: Arra gondoltam, hogy „most meg fogok halni”

Petrucci: Arra gondoltam, hogy „most meg fogok halni”

ideig nem volt biztos, hogy visszatérhet a pályára. A Superbike-vb első mosti futamán dobogós helyet szerző versenyző elárulta, a bukásban megsérült karját még mindig nem tudja teljes mértékben használni.

Danilo Petrucci túlzás nélkül hatalmas utat járt be az elmúlt bő három hónapban. A Barni pilótája azok után állhatott fel a dobogó második fokára a Superbike-világbajnokság mosti fordulójának első futamát követően, hogy április közepén rendkívül súlyosan megsérült egy motokrosszedzésen elszenvedett baleset következtében.

Razgatlıoğlu ismét erődemonstrációt tartott, Iannone visszatért a dobogóra az első mosti futamon

Az olasz motorosnak a kulcscsontja és az állkapcsa is eltört, aminek következtében csak összeturmixolt ételt tudott fogyasztani. A baleset pillanatában ugyanakkor még ennél is rosszabb gondolatok jártak a fejében, hiszen attól félt, hogy nem fogja túlélni a történteket. Erre már a leintést követő interjúja során is utalt, később pedig még részletesebben beszélt róla.

„Ez elképesztő – nyilatkozta. – A balesetem után az utolsó dolog, amire emlékszem, hogy arra gondoltam, »most meg fogok halni«. Egyszerűen becsuktam a szemem, és néhány perccel később ébredtem fel. Pár nappal később az orvos nem tudta, hogy képes leszek-e újra versenyezni. Egy hét után már jobban éreztem magam, hazamentem, és arra kezdtem el gondolni, hogy jól vagyok, úgyhogy amint tudok, motorra pattanok. Misano egy rémálom volt, mert fél karral motoroztam. Erőm még mindig nincs, de még alig három hónap telt el a balesetem óta. Ez valami hihetetlen.”

Petrucci elérzékenyült: Három hónapja majdnem meghaltam, most pedig ismét a dobogón állok

Petruccinak végül csak az asseni fordulót kellett kihagynia, majd, ahogyan arra ő is utalt, Misanóban tért vissza. Múlt héten Doningtonban jó hétvégéje lehetett volna, ám balszerencséjére sárga zászló alatt futotta meg legjobb körét a Superpole-on, ezért azt elvették tőle. Mostban a hatodik helyet szerezte meg, de Alex Lowest és Remy Gardnert lerajtolta, míg Andrea Iannonét és Nicolò Bulegát később előzte meg, hogy aztán előbbit a hajrában maga mögött tartsa. Mindezt ráadásul úgy, hogy a balesetben megsérült karja továbbra sem teljesen egészséges.

„Délelőtt kicsit aggódtam, mert az első sorból akartam indulni, de végül egyedül motoroztam, és jó köridőt mentem néhány hibával – fogalmazott. – Azt mondtam, hogy a második sor rendben van. A futam első részében Nicolò és Andrea szélárnyékában voltam. Nicolò kezdte elveszíteni a magabiztosságát, ezért azt gondoltam, hogy itt az ideje elmennem. Megelőztem Andreát és Nicolò-t, és úgy döntöttem, hogy ideje nyomni. Az első körben eléggé meglepődtem, mert láttam, hogy öt tized [a különbség], és könnyebb volt, mint gondoltam. Néhány körrel később Andrea elkezdett felzárkózni rám, majd el tudott menni mellettem. Azt hittem, Bulega lesz az, és amikor megláttam Andreát, azt mondtam, hogy »nem«. Nagyon jól ismerem őt, és a verseny végén mindig nehéz őt kordában tartani. A végéig száz százalékon nyomtam. Még mindig fél karral vezetek, és nagyon küszködöm a motoron. Ez volt az egyik legjobb futamom a Superbike-vb-n.”

Petrucci a sérülés és a kihagyás ellenére is a tabella hatodik helyén áll. A mosti főfutamon ugyanis nemcsak magán a versenyen, hanem a táblázaton is megelőzte Iannonét, amivel azt is elmondhatja, hogy ő a legeredményesebb szatellitversenyző. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ezt a forduló végéig megőrzi, hiszen a Superpole verseny és a második futam még hátra van.