back to top
2024. szeptember 16. 21:07
KezdőlapMotoGPBagnaia vagy Martín legyen a világbajnok? – Marc Márquez elmondta, melyikük sikerének...

Bagnaia vagy Martín legyen a világbajnok? – Marc Márquez elmondta, melyikük sikerének örülne

Marc Márquez Francesco Bagnaia korábbi kijelentésére reagálva elárulta, hogy bár a következő év új helyzet lesz számára, bízik benne, hogy segíteni tudják egymást a címvédővel a gyári Ducatinál. A spanyol versenyző azt szeretné, hogy – amennyiben ő nem harcolhat a végső győzelemért –, leendő csapattársa legyen az idei világbajnok.

A MotoGP következő idényének egyértelműen legizgalmasabb csapaton belüli párosítását egyértelműen a gyári Ducatinál kell keresni. Francesco Bagnaiához ugyanis az Enea Bastianini helyét átvevő Marc Márquez csatlakozik, így összeáll a jelenlegi mezőny két legeredményesebb versenyzője, ráadásul minden bizonnyal a legjobb motoron fognak ülni.

A címvédő ennek kapcsán nemrég kijelentette, együttműködésük jól is elsülhet, de akár katasztrófa is lehet belőle, ha konfliktus alakul ki közöttük. A csütörtöki sajtónapon Márquezt szembesítették ezekkel a szavakkal. A nyolcszoros világbajnok optimistán áll a következő évhez, és bízik benne, hogy sokat kihozhatnak majd egymásból.

„Úgy vélem, abban reménykedem és azt kívánom, hogy jó legyen a garázson belüli kapcsolat, és végső soron azt gondolom, hogy a garázson belüli versengés [mindkét] pilóta szintjét növeli – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának. – Ez mindig is így volt, és mindig is így lesz. Tanulhatok tőle, különösen azért, mert ő a Ducati legjobb versenyzője.”

Ami az utóbbi mondatot illeti, Márquez meglehetősen új helyzetben lesz. Korábban, a Hondánál ugyanis ő volt a referencia, és hozzá mérték az újonnan érkezőket. Még akkor is, ha korábbi MotoGP-világbajnok lett a csapattársa, ami kétszer is megtörtént, hiszen 2019-ben Jorge Lorenzóval, tavaly pedig Joan Mirrel osztozott a garázson, és mindkét alkalommal ő került ki győztesen az istállón belüli versengésből.

Bagnaia szerint Marc Márquez leigazolása nagyon jól is elsülhet, de katasztrófa szintén lehet belőle

„Ez egy új tapasztalat lesz számomra, mert [korábban] a Repsol Hondánál én voltam a bajnok – magyarázta a sajtótájékoztatón. – Megérkezett Jorge Lorenzo, megérkezett Joan Mir, mindketten világbajnokok voltak. [Ugyanakkor] más volt a helyzet, mert jobban ismertem a motort. Ez egy új élmény lesz számomra, mert a Ducatin belül Pecco a referencia. Az ő burkolatán van ott az egyes szám, rendkívül gyors, és sokat kell tanulnom tőle, illetve a vezetéséről. Az adatok természetesen [már] most megvannak, de egy garázson belül mindig más, és remélem, attól a ponttól kezdve tudunk segíteni egymásnak, hiszen végső soron, ha ő versenyképes, és én is versenyképes vagyok, akkor ez lesz a legnagyobb segítség a garázson belül, hogy növeljük a szintünket.”

Ami a mostani idényt illeti, Márquez hátránya 62 pontra nőtt a világbajnoki tabellán a listavezető Jorge Martínnak szemben, ráadásul két hete Enea Bastianini átvette tőle a harmadik helyet. A motorok közötti különbség ismeretében nem valószínű, hogy 2024-ben érdemben harcolhat a végső győzelemért, így legfeljebb szurkoló lehet.

A Gresini pilótáját meg is kérdezték, hogy amennyiben ő nincs pariban, kinek szurkol Bagnaia és Martín csatájában. Bár utóbbi a honfitársa, Márquez más tényezőt vett figyelembe. „Peccónak – válaszolta. –Azért, mert ő lesz a következő csapattársam, és azt preferálom, hogy az aktuális világbajnok legyen a garázsban.”