back to top
2024. október 04. 19:17
KezdőlapMotoGPBinder már nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, Acosta örül, hogy nem ő...

Binder már nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, Acosta örül, hogy nem ő lett a legjobb KTM-es

Brad Binder kijelentette, ahelyett hogy a beállításokkal kísérletezett volna, inkább a motorozásra koncentrált, ami egy körön egyelőre meghozta a gyümölcsét, de hangsúlyozta, hogy a futamra is fel kell készülnie. Mind dél-afrikai versenyző, mind Pedro Acosta elmondta, hogy a Japán Nagydíj helyszíne fekszik a KTM-nek, utóbbi pedig örül, hogy nem ő lett a márka legjobbja az edzésen.

Egész jó napot zárt a KTM a Japán Nagydíj hétvégéjének nyitányán. Bár a hét Ducatival szemben az osztrák gyártó csak két motort tudott delegálni a szombati Q2-be, de mindkét versenyző az élmezőnyben végzett. Brad Binder egyenesen az élen zárta az edzést, míg Pedro Acosta negyedikként végzett Motegiben.

A dél-afrikai pilóta a katari idénynyitón a sprinten és a főfutamon is második lett, azóta viszont egyik versenyt sem zárta a legjobb háromban. Ezúttal viszont ígéretesen kezdett, hiszen az 1:43.436 másodperces körénél senki nem tudott gyorsabb lenni. A kétszeres MotoGP-futamgyőztes elmondta, ezúttal nem akarta feltalálni a spanyolviaszt, hanem csak a vezetésre koncentrált.

Binder minimális különbséggel győzte le Marc Márquezt, közel volt az újabb továbbjutáshoz a Honda

Az utolsó néhány futam kihívást jelentett, az biztos – nyilatkozta. – Szóval kicsit más elképzelésekkel jöttünk ide. Próbálok inkább csak motorozni, nem pedig újra feltalálni a dolgokat. A mai nap elég jól alakult, nem panaszkodhatok. Az edzés elején volt egy kis gondunk, aztán az első gyorskörre kicseréltük a gumit, és a motorom újra a régi volt. Nagyon jó újra az élen zárni egy edzést, régen volt már ilyen. Úgy tűnik, hogy a motorunk itt elég jól működik, amit megpróbálunk kihasználni.”

Binder sokáig az 1:45-ös határ alá sem ment be, aminek elsősorban az volt az oka, hogy akkor még a versenyszimulációra helyezte a hangsúlyt. Könnyen lehet, hogy ez kifejezetten jó döntés volt a részéről, hiszen az előrejelzések szerint szombaton délelőtt esni fog az eső, és ez esetben a második szabadedzés már nem lenne alkalmas a felkészülésre.

Ma minden téren elég jól éreztem magam, [de] fontos, hogy lássuk, mire vagyunk képesek, amikor huszonnégy kört kell megtennünk, és nem csak egy gyorskörre van szükség – fogalmazott. – Holnap délelőttig tehát ezen szeretnék dolgozni. Az a prioritásom, hogy egy erős időmérővel a hátam mögött megpróbáljak újra az élmezőnyben csatázni.”

Binder egyébként visszatért a régi vázra, ellentétben Acostával, aki a legutóbbi pár fordulóban az újat használta. A 20 esztendős pilóta márkatársához hasonlóan úgy véli, a motegi pálya kedvez a KTM gépének. „A sok fékezésnek és kigyorsításnak köszönhetően eléggé fekszik nekünk ez a pálya – jelentette ki. – Szépen lassan elérjük a célunkat. Tudnunk kell, hogyan játsszunk a rendelkezésre álló tapadással.”

A legtöbb pályához hasonlóan a motegi aszfaltcsíkra is igaz, hogy Acosta most először vezetett rajta MotoGP-motort. Bár szerinte itt van az egyik legkisebb különbség a királykategória és a Moto2 között, de a negyedik hely és a 147 ezredes lemaradás így is kifejezetten jónak mondható. Ezúttal ugyan nem az övé volt a legjobb KTM, ez a tény azonban egy cseppet sem zavarja, sőt, kifejezetten örül neki. „Pénteken a legjobb dolog, ami történhet velem, hogy előttem van egy másik KTM, így összehasonlíthatom [vele] magamat, és jó referenciám van – magyarázta. – Voltak olyan péntekek, amikor nem volt hová néznem. Fokozatosan egyre közelebb kerülünk a legjobbakhoz.”