back to top
2024. október 09. 10:30
KezdőlapMotoGPBagnaia összehasonlította Rossi és Lorenzo csatáját a Martínnal vívott párharcával

Bagnaia összehasonlította Rossi és Lorenzo csatáját a Martínnal vívott párharcával

Francesco Bagnaia úgy véli, ő és Jorge Martín többet hibáznak, mint anno Valentino Rossi és Jorge Lorenzo az egymás elleni párharcuk során. Davide Tardozzi, a gyári Ducati csapatmenedzsere egy „fájdalmas” mutatóról beszélt, amelyben a címvédő rekordot is dönthet.

Zsinórban második alkalommal fordul elő, hogy két márkatárs csatázik a MotoGP világbajnoki címéért. Tavaly Francesco Bagnaia és Jorge Martín az utolsó fordulóig küzdöttek a végső győzelemért, és végül az olasz motoros örülhetett. Idén viszont egyelőre hátrányban van a Pramac pilótájával szemben az összetettben.

A tavalyi idény előtt utoljára a Yamaha legendás versenyzőpárosával fordult elő, hogy márkatársakként az első két helyen zártak, sőt, akkor egy csapatot is alkottak. 2009-ben Valentino Rossi legyőzte Jorge Lorenzót, 2015-ben viszont fordult a kocka, és a spanyol versenyző kerekedett felül. Bagnaia elmondta, miben különbözik a mostani olasz–spanyol párharc az akkoritól.

Kevesebbet hibáztak, így szinte mindig ők voltak az első, illetve második helyen – nyilatkozta az olasz Sky Sportsnak. – Ez azonban stresszes, mert nagyon kevésen múlik, hogy sok pontot nyerünk vagy veszítünk. A tíz pont kis különbségnek tűnik, de valójában nem az. Továbbra is így kell dolgoznunk, ezen a hétvégén nagyon erősek voltunk. Az időmérőn kicsit visszaestünk, de egyébként minden tökéletesen ment.”

Érdekes megvizsgálni a címvédő első mondatának valóságtartalmát, hiszen a kettős győzelmekre vonatkozó kijelentés nem feltétlenül állja meg a helyét. Olyannyira, hogy Rossi és Lorenzo kilenc éve mindössze kétszer sajátították ki az első és a második helyet. 2009-ben ötig jutottak tizenhét forduló alatt, de arányaiban ez csak egy kicsivel jobb Bagnaiánál, illetve Martínnál, akik tizenhat főversenyen négyig jutottak, amivel egyébként utolérték a tavalyi mutatójukat.

Martín őszintén vallott a bajnoki csata jelentette nyomásról: Néha emiatt nem koncentrálok eléggé

Bár a bajnoki cím még messze nem dőlt el, egyvalami biztossá vált a Japán Nagydíjon. Mivel Bagnaia megszerezte szezonbeli nyolcadik futamgyőzelmét, Martín pedig csupán háromnál tart, a 27 éves motoros az év végén is elmondhatja majd magáról, hogy mindenkinél több futamot nyert. A nagy különbség ellenére viszont nem ő vezeti a tabellát, amire Davide Tardozzi is felhívta a figyelmet.

Paradox módon Pecco nyolc hosszú futamot nyert, míg Jorge hármat, mégis tíz pont a hátránya a bajnokságban – fogalmazott a gyári Ducati csapatmenedzsere. – Ez fájdalmas, de úgy vélem, Bagnaia ezt jól tudja, és meggyőződésem, hogy képes lesz megadni nekünk, amit ő és az egész csapat megérdemel, mert Pecco végső soron Pecco tisztában van a csapat értékeivel.”

Amennyiben Bagnaia idén lemarad a vb-címről, azzal pont Lorenzo kétes értékű rekordját állítja be vagy dönti meg. Ő szerezte ugyanis a legtöbb futamgyőzelmet egy szezonban úgy, hogy az nem volt elég a végső győzelemhez. Mindezt 2013-ban hozta össze, amikor hiába nyert nyolc versenyt, míg az újonc Marc Márquez csak hatot, utóbbi gyűjtötte a legtöbb pontot.

Ezt leszámítva egyébként hatszor fordult elő a gyorsaságimotoros-vb 1949 óta íródó történelmében, hogy nem a királykategóriában nem a világbajnok aratta a legtöbb sikert, legalább holtversenyben. Ebből négyszer egyvalaki szelte át többször elsőként a célvonalat a tabella az évi győztesénél: 1950-ben Geoff Duke, míg 1992-ben Mick Doohan másodikként zárt Umberto Masettivel, illetve Wayne Rainey-vel szemben, Freddie Spencer 1984-ben, valamint Kevin Schwantz öt évvel később viszont csak negyedik lett az összetettben. 2006-ban és 2020-ban pedig hárman is felülmúlták a világbajnokot győzelmek számában: Nicky Haydennél Rossi, Loris Capirossi és Marco Melandri is többször diadalmaskodott, Joan Mir egyetlen sikerénél pedig Franco Morbidelli, Fabio Quartararo és Miguel Oliveira is többet ért el.