back to top
2024. október 20. 22:47
KezdőlapSuperbikeCsaládi tragédia után teljesült a gyári BMW álma, Bulega beállította Bautista rekordját

Családi tragédia után teljesült a gyári BMW álma, Bulega beállította Bautista rekordját

Toprak Razgatlıoğlu és Michael van der Mark is kiemelte, hosszú ideje vártak már egy közös dobogóra, végül ez nem sokkal utóbbi családi tragédiája után jött össze. Az Álvaro Bautista újoncrekordját beállító Nicolò Bulega már most a jövő évi idénynyitóra készül.

Mivel már minden lényeges kérdés eldőlt, ünnepi hangulatban zajlott a Superbike-világbajnokság jerezi szezonzáró futama. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem voltak csaták: Toprak Razgatlıoğlu és Nicolò Bulega még egyszer utoljára összecsaptak 2024-ben, Michael van der Mark pedig megszerezte, majd megőrizte a harmadik helyet.

Füstölő motor zárta le az idei Superbike-vb-t, Razgatlıoğlu megakadályozta Bulegát a triplázásban

Miután a török pilóta szombaton bebiztosította végső győzelmét, vasárnap már többet kockáztathatott. A Superpole versenyen azonban hiába előzte meg a gyári Ducati motorosát, végül kikapott tőle, délután viszont sikerült az élen maradnia, miután Philipp Öttl motorblokkjának elfüstölése miatt idő előtt leintették a viadalt. A 28 esztendős motoros azonban nem csak saját sikerének örült.

Nagyon boldog vagyok ma, mert Mickey-nak is összejött a dobogó – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Neki és nekem is ez volt az álmom. Köszönöm a csapatomnak, mindenki keményen dolgozott, főleg a második futam előtt. Jelentősen változtattunk a beállításokon, és végre újra nyertünk. Ez rendkívül fontos, mert nagy csatát vívunk a Ducatikkal. Minden versenyzőnek gratulálok, a szezon véget ért, én pedig nagyon boldog vagyok. Köszönöm minden szurkolónak, ahogyan a FIM-nek és a Dornának is nagy köszönet jár. Jövőre találkozunk.”

Bulegának ezúttal nem volt ellenszere Razgatlıoğluval szemben, és talán a piros zászló miatt sincs oka bosszankodni, mert akkor már kezdett leszakadni róla. Azonban a második hely is azt jelentette, hogy megszerezte idei huszonnegyedik dobogóját, amivel beérte Álvaro Bautistát az újoncok között. A későbbi kétszeres Superbike-világbajnok 2019-ben végzett ugyanennyiszer az első háromban, ugyanakkor ő a MotoGP-ből érkezett, míg csapattársa kisebb kategóriákban versenyzett korábban. Másfelől viszont azt is meg kell jegyezni, hogy mindkettőjüknek könnyebb dolga volt, mint a korábbi újoncoknak, hiszen 2018-ig csak két versenyből állt egy forduló.

Egész hétvégén gyors voltam – kezdte az olasz pilóta. – Szerettem volna megcsinálni a triplát, de Toprak nagyon gyors volt. Nem éreztem magam tökéletesen a [motor] elejével. Ilyen hőmérsékleti körülmények között talán másra van szükség. Mindenesetre boldog vagyok, nagy tempójú versenyt vívtunk Toprakkal, és örülök, hogy így fejeztem be a bajnokságot. Már várom a jövő évi ausztráliai első futamot.”

Van der Mark az első körökben ellentmondást nem tűrő módon jött fel a harmadik helyre, majd később agresszívan megvédte azt Andrea Iannonéval szemben. Ennek köszönhetően a BMW másodszor örülhetett kettős dobogónak, hiszen az első aragóniai futam után Razgatlıoğlu és Garrett Gerloff ünnepelhettek, de a gyári csapat idén először duplázott. A holland motorosnak azért sem volt könnyű dolga, mert az előző héten családi tragédia érte.

Egész idényben arról álmodtunk, hogy Toprakkal együtt álljunk a dobogón – fogalmazott. – Az volt az álmunk, hogy az egész BMW-vel ott legyünk a pódiumon, és egyre közelebb voltunk, ám az idei mezőny rendkívül erős. Éreztük a dobogó szagát, és ma minden a helyére került. Fantasztikus ez a pódium, szeretném megköszönni az egész csapatnak a támogatást. Nehéz volt az előző két hét, hiszen elveszítettem anyukámat. Szóval ezt neki ajánlom.”