back to top
2024. október 21. 23:06
KezdőlapSuperbikeIgent mondana rá, de nem feltétlenül tartaná jó ötletnek Bulega, hogy ő...

Igent mondana rá, de nem feltétlenül tartaná jó ötletnek Bulega, hogy ő pótolja Di Giannantoniót

Nicolò Bulega nem zárkózna el attól, hogy esetleg ő helyettesítse a hamarosan kés alá fekvő Fabio Di Giannantoniót, de felhívta a figyelmet ennek veszélyére. Az olasz motoros a Superbike-vb utolsó hétvégéjére és a következő idény kilátásaira is kitért.

Bármi is történik, az biztos, hogy a MotoGP idei szezonjának utolsó két hétvégéjén nem lesz ott az állandó mezőny összes versenyzője. Fabio Di Giannantonio ugyanis a Thai Nagydíj után búcsút int a 2024-es évnek, legalábbis ami a versenyzést illeti, ugyanis megoperáltatja sérült vállát, amely a spielbergi edzés óta keseríti meg az életét.

Eldőlt, Di Giannantoniónak ki kell hagynia az utolsó két idei fordulót

Arról viszont még nem érkezett hivatalos közlemény, hogy ki fogja őt helyettesíteni, így azt sem lehet tudni, hogy Sepangban és Valenciában ugyanaz a pilóta fogja-e őt pótolni. Utóbbira Michele Pirro kézenfekvő megoldás lenne, hiszen a Ducati tesztpilótájaként a két nappal későbbi teszten mindenképpen részt vesz. Azonban több, jelenleg a Superbike-világbajnokság mezőnyében szereplő neve is felmerült.

Jön a nagy visszatérés? – öt év után ismét a MotoGP-ben versenyezhet Iannone

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Valentino Rossi a VR46 tulajdonosaként Andrea Iannone bevetését támogatja, amivel Gigi Dall’Igna, a bolognaiak versenyrészlegének általános igazgatója is egyetért. Rajta kívül azonban megjelent még két név a médiában: Danilo Petruccié és Nicolò Bulegáé. Utóbbi nem mondana nemet egy ilyen lehetőségre, de tudja, hogy előzetes tapasztalat nélkül borzasztóan nehéz dolga lenne.

Nem tudok a MotoGP-ről – válaszolta az Eurosportnak, amikor arról kérdezték, hogy ő lehet-e Di Giannantonio helyettese. – Nagyon szeretném kipróbálni, mert minden versenyzőnek ez a célja, hogy ott próbálja ki magát. Ugyanakkor talán nem lenne a legjobb döntés, ha tesztelés nélkül elmennék egy MotoGP-versenyre.”

A gyári Ducati pilótája hozzátette, „ha kipróbálhatnám, miért ne tenném meg?”. Bulega egyébként a 2015-ös Valenciai Nagydíjtól a 2021-es idényig szerepelt a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző géposztályaiban, de csak a Moto2-ig jutott, ahonnan a Supersport-vb mezőnyébe szerződött. Ott második évében megnyerte az összetettet, így idén bemutatkozhatott a Superbike-vb-n.

Újoncként pedig kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, és meggyőző különbséggel verte meg csapattársát, a szezonnak kétszeres címvédőként nekivágó Álvaro Bautistát. Bár Toprak Razgatlıoğluval és a brutális győzelmi sorozatával ő sem tudott mit kezdeni, az idényzáró jerezi hétvégén aratott két sikerével jelezte, hogy jövőre ez talán már másképp lesz.

Ez lett a végeredménye a Superbike-vb 2024-es kiírásának

Nagyon boldog vagyok, mert ez a maximum, amit megtehetek, vagyis a lehető legtöbbet elértük, aminek örülök – utalt arra, hogy bár szombaton matematikailag is eldőlt, hogy nem lehet világbajnok, de aznap semmiképpen nem érhette szó a ház elejét, hiszen amúgy megnyerte a futamot. – Gratulálok Topraknak, mert megérdemli ezt a bajnoki címet, az egész idényben rendkívül gyors volt. Ami viszont engem illet, a gondolkodásom szempontjából fontos volt az itteni győzelem a következő évre nézve.”

Bulega összesen huszonnégy dobogóig jutott, amivel pont Bautista 2019-es újoncrekordját állította be, ám vele ellentétben a spanyol motoros a MotoGP-ből érkezett. Ennek fényében viszont jövőre már komolyabb elvárásokkal kell szembenéznie, ami nyilvánvalóan nagyobb terhet is jelent. A 25. születésnapját múlt hét szerdán ünneplő pilóta tisztában van a megváltozó körülményekkel.

Idén semmilyen nyomás nem volt rajtam, mert ez volt az első évem, és nem a bajnoki cím elhódítása volt a feladatom – magyarázta. – Szóval igazán boldog vagyok, és nagyon büszke mindarra, amit tettünk, mind én, mind a csapatom. Jövőre viszont már nem leszek újonc, egy év tapasztalat lesz a hátam mögött. Igyekszem majd a legjobbamat nyújtani, mint mindig, de ez egy világbajnokság, vagyis az ember nyerhet és veszíthet is, ugyanakkor az a cél, hogy minden alkalommal [a dobogóért] harcoljunk.”