back to top
2024. szeptember 19. 18:45
KezdőlapMotoGPBagnaia elárulta, milyen tanácsot kapott Rossitól, aki Verstappenhez hasonlította őt

Bagnaia elárulta, milyen tanácsot kapott Rossitól, aki Verstappenhez hasonlította őt

Francesco Bagnaia elárulta, mennyire fontos számára Valentino Rossi véleménye, és felfedte, milyen tanáccsal látta el őt a kilencszeres világbajnok az Osztrák Nagydíj előtt. A VR46 Akadémia alapítója kielemezte növendékét, illetve a címvédő Jorge Martínnal vívott párharcát.

Bár autóversenyzői kötelezettségei és egyéb feladatai miatt nincs ott minden futamhétvégén, Valentino Rossi viszonylag gyakran feltűnik a MotoGP paddockjában. Persze mindez nem véletlen, hiszen csapattulajdonosként már-már elvárható, hogy néha megjelenjen az adott helyszínen, de ilyenkor persze nem csak a VR46 versenyzőire figyel.

Pontosabban fogalmazva nem csak a VR46 istállójának versenyzőire, hiszen több olyan pilóta is versenyez a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző kategóriáiban, aki a szintén általa alapított VR46 Akadémián nevelkedett. Ilyen például a sprintet és a főversenyt is megnyerő Francesco Bagnaia, aki elárulta, milyen tanáccsal látta őt el honfitársa a vasárnapi rajt előtt, majd hogyan reagált a pályán lezajlott eseményekre.

„A futam előtt csupán annyit mondott nekem, hogy amit szombaton csináltam, az már jó volt, úgyhogy csak próbáljam meg megismételni – nyilatkozta az első három helyezett részvételével tartott sajtótájékoztatón. – A leintés után nagyon boldog volt, azért is, mert Celestino [Vietti] először nyert idén versenyt [a Moto2-ben]. [Idáig] nem volt jó helyzetben, szóval nagyon örülünk neki. Szerintem [Marco] Bezzecchi is jó versenyt teljesített. Franky [Morbidelli] futama nem volt a legjobb, de sok pozíciót tudott javítani. Úgy vélem, jó hétvégéje volt az Akadémiának.”

Martín csak az elején tudta megszorítani Bagnaiát, Marc Márquez nagyot zárkózott a rossz rajtja után

Rossi nyilvánvalóan fontos szerepet tölt be minden akadémista életében, és nem csupán azért, mert az általa alapított utánpótlásműhelyen keresztül jutottak el odáig, ahol most vannak. Tekintve, hogy a gyorsaságimotoros-vb modern korszakának legeredményesebb alakjáról van szó, sokat adnak a véleményére. Így van ezzel Bagnaia is, aki akkor is kapcsolatban van vele, amikor éppen nincs a helyszínen.

„Mindig fontos, hogy Vale velünk legyen, de akkor is sokat beszélek vele, amikor nincs jelen – jelentette ki. – Rengeteget SMS-ezünk, mert szükségem van a véleményére. Igaz, hogy amikor itt van, a csapatára jobban kell koncentrálnia, de pénteken és szombaton este is beszéltünk. Szükségem van az ő nézőpontjára.”

Rossi kielemezte Bagnaiát

Nemcsak Bagnaia beszélt Rossiról a hétvége folyamán, hanem fordítva is megtörtént mindez. A 45 éves exmotoros még szombaton fejtette ki álláspontját legeredményesebb akadémistájától, illetve a Jorge Martínnak folytatott párharcáról. Aligha meglepő, hogy az olasz legenda rendkívül pozitív véleményt fogalmazott meg a címvédőről.

„Hihetetlen formában érkezett meg, rögtön erősen kezdett a hétvégén, az első edzéstől kezdve jól ment – utalt a péntek délelőtti gyakorlásra az olasz Sky-nak adott interjújában. – Martín ott van, de ezeken a hétvégéken [Bagnaiának] sikerül valami extrát nyújtania. Nagyon csendes, jól vezet, és hihetetlenül gyors. Minden téren sokat fejlődött, és jelenleg nincsen gyenge pontja. Összerakja a körét, mindig jól rajtol, és ez nagyon fontos dolog, az olyan bajnokok csinálják ezt, mint például [Max] Verstappen. Nem könnyű mindig jól rajtolni, valaki mindig elrontja, ő viszont rendre ott van. Emellett hihetetlenül gyors.”

Bár Bagnaia időről időre hibázgat, az is jellemző rá, hogy amikor nő a teher, sokszor sikerül emelnie a szintjén. Korábban maga is kifejtette, hogy a nagy tét őt nem nyomja agyon, hanem kihozza belőle a maximumot. Ráadásul általában mindezt úgy, hogy nem keveredik kétes helyzetekbe, olyanokba pedig pláne nem, ahol egyértelműen ő szabálytalankodik az ellenfelével szemben.

Bagnaia szerint hihetetlen teljesítményt nyújtottak Martínnal, aki nem keres kifogásokat

„Igen, az utóbbi időszakban nyomás alatt mindent belead, sikerül kihoznia magából azt a pluszt – reagált Rossi a felvetésre. – Véleményem szerint ez Bagnaia erőssége. Agresszív, de nem piszkos, tiszta, de nem engedékeny. A megfelelő keveréke a szemtelenségnek és az agresszivitásnak, a fékezés során túlkormányzottá teszi a Ducatit, de nem hibázik. Jelenleg nehéz őt legyőzni.”

Persze Martín is magas szintet képvisel, és az elmúlt három hétvégén kivétel nélkül változott a bajnoki éllovas személye. Jelenleg 5 pont a különbség Bagnaia javára, vagyis a végéig még bármi lehet. Könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi idényhez hasonlóan ez az idény is csak a valenciai főfutamon fog eldőlni, és ezt Rossi is így látja.

„Sok variáció van, hogy miként jutnak el a végéig – mondta. – Ez a dinamikától függ. Most Bagnaia van felül, az elmúlt futamokon sok pontot hozott, mert ne felejtsük el, hogy talán negyven [egységnyi hátránya] volt, és most ott van az élen. Mindig az adott hétvégén derülnek ki [az erőviszonyok], mert Martín nagyon gyors versenyző, nem sokat hibázik, a leggyorsabb kört is megfutja. Jól rajtol, és ezek fontos dolgok a mostani MotoGP-ben. A végéig jó lesz a küzdelem.”

Bagnaia tavaly az év legelejét és a mandalikai sprint-, illetve főverseny között eltelt nagyjából 24 órát leszámítva folyamatosan az üldözött szerepét töltötte be, de a 2022-es szezonban úgy ért fel a csúcsra, hogy a nagy részében üldöző volt, ahogyan sokáig idén is. Rossinak feltették a kérdést, hogy mentálisan melyik a jobb helyzet.

„Véleményem szerint Pecco jó állapotban volt a szünet előtt, mert megelőzte [Martínt] – felelte. – Martín viszont jövőre már nem a Ducatinál lesz, csapatot kell váltania, és csalódott volt, mert a piros [motort] akarta. Amikor visszatért a nyaralásból, rögtön ott volt, és sikerült pontokat hoznia [Bagnaián]. Most egyenlőnek látom a helyzetet. Még kívülről is ők ketten azok, akik most kicsit jobban mennek, ez szemmel látható.”

Így áll a MotoGP-tabella az Osztrák Nagydíj után