back to top
2024. szeptember 19. 22:03
KezdőlapMotoGPHiába voltak ajánlatai a MotoGP-ből, a Moto2-es tabellát vezető García nem fogadhatta...

Hiába voltak ajánlatai a MotoGP-ből, a Moto2-es tabellát vezető García nem fogadhatta el ezeket

Sergio García kijelentette, két MotoGP-csapattól is volt ajánlata, és elárulta, nem az ő vagy az alakulatok döntése miatt nem valósult meg az átigazolás. A Moto2-es világbajnokság listavezetője hozzátette, ha már nem léphet feljebb, örül, hogy marad jelenlegi istállójánál.

Jövőre legalább három újonc lesz a MotoGP-ben. Fermín Aldeguer érkezéséről már az év eleje óta lehetett tudni, a héten pedig az is hivatalossá vált, hogy a Gresininél fog debütálni. Rajta kívül Ogura Aj a Trackhouse-nál mutatkozik be, néhány órája pedig azt is bejelentették, hogy Somkiat Chantra Nakagami Takaaki helyét veszi át az LCR-nél.

Hivatalos: Nakagami év végén elhagyja az LCR Hondát, Chantra lesz az utódja

A japán versenyző a második, a spanyol az ötödik, míg a thai csupán a tizedik helyet foglalja el a Moto2 tabelláján, miközben a listavezető Sergio García nem kapott ülést a királykategóriában. Ennek következtében olyan helyzetbe kerülhet, mint Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Marco Simoncelli, Tito Rabat vagy éppen Johann Zarco: a középső kategóriában kénytelen próbálkozni a címvédéssel. Pedig a 21 esztendős motorosnak voltak megkeresései.

„Ez nem az én döntésem volt, és nem is a csapatoké – nyilatkozta a MOTOGP.PL-nek adott interjújában. – Idén két gyártótól is volt ajánlatom, de bizonyos okokból nem tudtam odamenni. Boldog vagyok, mert az volt az álmom, hogy ajánlatokat kapjak a MotoGP istállóitól. A Pramac Yamahától és a Trackhouse Apriliától is volt ajánlatom. Hogy miért nem igazolhatok oda? Ezt nem mondhatom meg, de nem én határoztam így, és nem is a csapatok. Annak örülök, hogy voltak ajánlataim.”

Hogy pontosan ki vagy mi hiúsította meg, hogy García bemutatkozhasson a MotoGP-ben, arra egyelőre csak tippelni lehet. Mivel már csak a Pramacnál van szabad hely, az is biztossá vált, hogy a spanyol pilótának nem lesz helye a MotoGP jövő évi mezőnyében. Éppen ezért a Moto2-ben köteleződött el, méghozzá jelenlegi csapatánál, az MT Helmetsnél.

Megvan, hogy ki fog dönteni a Pramac jövő évi pilótafelállásáról

„Örülök, hogy még egy évig velük maradok – fogalmazott. – Az idei szezonra az volt a célom, hogy [jövőre] bekerüljek a MotoGP-be, de ez nem sikerült. Ami a következő idényt illeti, szerintem a lehető legjobb csapatnál leszek ahhoz, hogy [2026-ra] felkerüljek a legmagasabb géposztályba. Annak nem örülök, hogy nem vagyok a MotoGP versenyzője. Jövőre az lesz a cél, hogy megnyerjem a bajnokságot, és egyenesen a MotoGP-be kerüljek. Bízom benne, hogy a következő évben ezt el tudom érni.”

García tizenegy forduló után 20 ponttal vezeti az összetettet csapattársa, Ogura előtt. Ez a különbség akár jóval nagyobb is lehetne, hiszen a japán motoros kénytelen volt kihagyni az Osztrák Nagydíj hétvégéjének érdemi részét, miután a második edzésen eltörte a kezét. A listavezető azonban nem nagyon tudta kihasználni a lehetőséget, hiszen az első sorból indulva egészen a tizennegyedik pozícióig csúszott vissza, vagyis csak 2 egységgel tudta növelni előnyét.