back to top
2024. szeptember 19. 22:09
KezdőlapMotoGPZarco „szinte egy győzelemnek” könyveli el, hogy először bejutott a Q2-be a...

Zarco „szinte egy győzelemnek” könyveli el, hogy először bejutott a Q2-be a Hondával

Johann Zarco nyolcadik lett az aragóniai edzésen, így egyenes úton bejutott az időmérő második szakaszába. Idén erre Honda-pilóta még nem volt képes, így nem véletlen, hogy nagyon örült az eredménynek. Zarco későbbi nyilatkozatában arra utalt, hogy ezt többek között egy fejlesztésnek és egy gyakorlásának köszönheti.

Több szempontból is meglepetéssel ért véget az Aragóniai Nagydíj edzése, Enea Bastianini elvérzése mellett a legtöbben Johann Zarco nyolcadik helyére kapták fel a fejüket. A francia pilóta 931 ezredmásodperccel maradt el az új pályacsúcsot felállító Marc Márqueztől. Ő viszont nem a hátrányával foglalkozott a leintés után, hanem hogy idén, vagyis az LCR Hondához történő igazolása óta először egyenes úton bejutott a szombati időmérő második szakaszába. Ráadásul erre az aszakaiak motorosai közül ebben a szezonban még senki sem volt képes. Ez persze nem annyira meglepő, hiszen általában ők töltik be a „hátvéd” szerepét a mezőnyben.

Marc Márquezt csak megközelíteni tudták, Bastianini és Zarco is meglepetést okozott az edzésen

„Nagyon boldog vagyok – mondta Zarco. – Ez az első alkalom, hogy bekerültem a Q2-be, amióta a Hondánál versenyzek, szóval ez szinte egy győzelemnek érzem. Ez tehát nagyon fontos volt, de egyelőre nem akarok ünnepelni, hiszen még hosszú út áll előttünk. Mindenesetre tudom, hogy ha holnap a Q2-ben az utolsó helyen is végeznék, akkor is az lesz az idei legjobb időmérőm. Ez az előrelépés mosolyt csal az arcomra. Persze továbbra is vannak gyengeségeink, főleg a gyorsulás tekintetében, de a motor jobban fordul ezzel az új motorblokk-konfigurációval, mint korábban.”

A nizzai versenyző természetesen szeretné minél jobban kihasználni ezt az alkalmat. „Ez egy nagyon jó lehetőség – jelentette ki. – Nem akarom elszalasztani, szóval tényleg tovább kell küzdenünk, hogy esetleg pontokat szerezzünk a sprinten, és vasárnap bekerüljünk a legjobb tízbe. De szerintem, ha a futam felénél még megfelelően tudjuk irányítani a motort, akkor képesek lehetünk arra, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. És akkor utána majd eljön annak az ideje, hogy megünnepeljünk egy erős hétvégét. A talajon kell maradnunk, és készen kell állnunk a szombati nagy napra.”

Zarco azon is elgondolkozott, hogy miért tudott ennyire kiemelkedni a Honda versenyzőinek sorából, akik közül a második Luca Marini lett – a tizenhetedik hellyel. „Az [részben felújított] aszfalt nagyon furcsa, de én edzettem itt az utcai motorommal, így ezért talán kevésbé lepett meg, mint a többieket” – elemezte a történteket.

Marini és Mir is úgy látja, „fantasztikus” lenne, ha a Hondának sikerülne véghez vinnie a tervét