back to top
2024. szeptember 19. 18:48
KezdőlapMotoGPMegszületett Marc Márquez első győzelme a Ducatival, Bagnaia küszködése miatt Martín járt...

Megszületett Marc Márquez első győzelme a Ducatival, Bagnaia küszködése miatt Martín járt jól

Marc Márquez az időmérő után a sprintet is megnyerte Aragóniában. Márquez ezzel több mint három év után tudott elsőként zárni egy MotoGP-viadalt, így ez volt az első győzelme a Ducatival. A második helyre Jorge Martín ért oda, aki Francesco Bagnaia folyamatos visszaesése – a címvédő végül kilencedik lett – miatt visszavette a vezetést a tabella élén. A harmadik pozíciót Pedro Acosta szerezte meg a futamon.

Nagyon jól kezdődött Marc Márquez számára az Aragóniai Nagydíj szombati napja. A nyolcszoros világbajnok ugyanis 84 századmásodperccel verte meg az időmérőn a második helyre bejövő Pedro Acostát, amekkora különbségre a 2011-es Valenciai Nagydíj óta nem volt példa a királykategóriában. A harmadik rajtpozíciót a listavezető Francesco Bagnaia szerezte.

Marc Márquez befűzte az oktatófilmet, idei csúcskülönbséggel verte Acostát az aragóniai időmérőn

A kvalifikáció után a 11 körös sprinttel folytatódott a program a MotoGP mezőnyének. A rajt előtt már jóval melegebb volt az idő, mint korábban, a levegő hőmérséklete 30, a pályáé 48 fokos volt. A gumiválasztás tekintetében mindenki ugyanúgy döntött: előre a közepeset, hátulra a lágyat kérték.

Márquez megtartotta a vezető helyet a rajtnál, de a másodikra Jorge Martín ugrott fel. Bagnaia viszont hátraesett a hatodik pozícióba, viszont aztán rövidesen már ötödik volt. Aleix Espargaró nagyon esett az 1-es kanyarban, majd az időmérőn megvillanó Johann Zarco is bukott 2-es szektorban. Utóbbi aztán visszaállt a versenybe.

Az első körben sem maradt esés nélkül a mezőny: Franco Morbidelli került a földre. Márquez eközben már 6 tizedre lerázta Martínt, akit Acosta közvetlen közelről követett. A negyedik pozíciót ekkor Bagnaia foglalta el, akinek már majdnem két másodperc volt a hátránya az újonc mögött. A címvédővel Álex Márquez és Miguel Oliveira alkotott egy bolyt.

Bagnaia egyszer csak elkövetett egy hibát – nem világos, hogy küszködött-e technikai problémával –, kiszélesítette az 5-ös kanyart, így Álex Márquez és Oliveira is elment mellette. Az idősebb Márquez testvérnek ekkor már nagyjából másfél másodperc volt az előnye Martín előtt, akit Acosta támadott.

Bagnaia aztán ismét hibázott, így Brad Binder is elment mellette, sőt a jó sprintet futó Fabio Quartararo is támadni tudta. Enea Bastianini eközben Raúl Fernández megelőzésével fellépett a kilencedik, vagyis az utolsó pontszerző helyre.

Quartararo egy ponton megpróbálta megelőzni Bagnaiát, de ez úgy sikerült neki, hogy Bastianini mindkettőjük mellett elment. Ezután a címvédő ekkor még visszavette a francia riválisától a nyolcadik helyet, de végül nem tudta azt megtartani. Az élmezőnyben ezalatt nem volt változás, Márquez már majdnem négy másodperces előnnyel vezetett.

Márquezre végül senki sem tudott veszélyes lenni, így megszerezte az első győzelmét a Ducatival, még ha ez „csak” egy sprintgyőzelem volt is. A spanyol pilóta a 2021-es misanói futam után tudott újra az élen zárni egy viadalt. Mögötte Martín ért célba, aki visszavette a vezetést a tabella élén. A harmadik pozíciót Acosta gyűjtötte be, majd Álex Márquez, Oliveira, Binder, Bastianini, Quartararo és Bagnaia szerzett még pontot.