back to top
2024. szeptember 19. 19:47
KezdőlapMotoGPVisszatért az Aprilia régi problémája: „Néha nehezen tudok koncentrálni, mert nem kapok...

Visszatért az Aprilia régi problémája: „Néha nehezen tudok koncentrálni, mert nem kapok levegőt”

Maverick Viñales és Aleix Espargaró egyaránt kijelentette, hogy a motorból érkező hő meglehetősen nagy gondot okozott a San Marinó-i Nagydíj sprintfutamán. Előbbi ezért aggódik a tengerentúli versenyek miatt.

Nem sikerült jól a San Marinó-i Nagydíj hétvégéjének szombati napja az Aprilia számára. A noalei gyártó versenyzői mind a hat célba ért Ducatitól vereséget szenvedtek, ahogyan Augusto Fernández kivételével a KTM-ektől is kikaptak, és még Fabio Quartararo is előttük ért célba. Ami a gyári versenyzőket illeti, Maverick Viñales a tizenegyedik, míg Aleix Espargaró a tizenkettedik helyen látta meg a kockás zászlót.

Előbbi így megtartotta rajtpozícióját, utóbbi pedig még egyet javított is rajta, de figyelembe véve, hogy Marco Bezzecchi kiesett előlük, már inkább a negatív irányba billen el a mérleg nyelve. Igaz, mint kiderült, nem volt könnyű dolguk, ugyanis visszatért az a jelenség, amellyel az Aprilia már korábban is nagyon küszködött, és olykor pokollá tette a versenyzők életét.

Nagyon aggódom a nagy hőségben zajló tengerentúli versenyek miatt – nyilatkozta Viñales, aki tavaly emiatt adta fel a Thai Nagydíjat és most is nehezen viselte a forróságot. – Az a probléma, hogy az egyenesekben az ember az arcába kapja a hőt. Vannak olyan pillanatok, amikor nehezen tudok koncentrálni, mert alig kapok levegőt.”

Martínnak egy jó rajt elég volt Bagnaia legyőzéséhez, Marc Márquez az utolsó körig küzdött a sprinten

Az Aprilia pilótáinak valóban lehet félnivalójuk: a mezőny két hét múlva ismét Misanóban csap össze, majd következik a távol-keleti túra egy Phillip Island-i kitérővel. Ezek közül leginkább a mandalikai, a burirami és a sepangi hétvégék jelenthetnek kihívást ilyen téren, hiszen mindhárom helyszín viszonylag közel fekszik az Egyenlítőhöz. Espargaró szerint az új fejlesztés idézte elő a probléma visszatérését.

Nagyon rosszul éreztük magunkat a motor által kibocsátott hő miatt – magyarázta. – Maverick és én is elértük a fizikai határt, ami furcsa. Az új burkolat a hőség szempontjából rosszabb az előzőnél. Az, hogy ennyire hátulról indultam, a vártnál is jobban megnehezítette az életemet. A négy [idei specifikációjú] Ducati viszont szárnyal.”

A szombati sprinten 30 fok körül volt a levegő hőmérséklete. Az időjárás-előrejelzések szerint a főversenyen ennél néhány fokkal hűvösebb lesz, aminek az Aprilia motorosai bizonyára örülnek. Abból a szempontból nekik és a semleges szurkolóknak sem lesz szerencséjük, hogy az eső várhatóan a leintés után érkezik meg a helyszínre.