back to top
2024. szeptember 19. 19:49
KezdőlapMoto3Óriási rajttal, dupla hosszú körös büntetéssel együtt, pár századdal nyert Piqueras a...

Óriási rajttal, dupla hosszú körös büntetéssel együtt, pár századdal nyert Piqueras a Moto3-ban

Ángel Piqueras nyerte a San Marinó-i Nagydíjat, miután dupla hosszú körös büntetését követően óriásit hajrázott, és 35 ezreddel győzte le Daniel Holgadót. David Alonsónak nagyon rosszul jött ki a hajrá, de már az is kisebb csoda, hogy az utolsó körben motoron maradt.

Szokás szerint a Moto3-as futammal kezdődött a San Marinó-i Nagydíj hétvégéjének vasárnapi programja, pontosabban annak érdemi része. A pole pozícióból a mezőnyt nagyon megverő listavetető, David Alonso indulhatott, mellőle Luca Lunetta és Iván Ortolá várhatták a piros lámpák kialvását. Ami a kolumbiai pilóta másik két üldözőjét illeti, Collin Veijer az ötödik, míg Daniel Holgado a hetedik helyről kezdhette meg a 20 körös viadalt. Közvetlenül a rajt előtt a levegő 31, az aszfalté pedig 33 fokos volt.

Arbolino Moto2-es karrierje során először, Alonso a Moto3-ban idén már hatodszor nyerte meg az időmérőt

Alonso remekül jött el, míg Lunetta és Veijer szintén maradt a pozíciójában, de az 1-es kanyarban, illetve az azt követő kigyorsítás során Ángel Piqueras mindenkit megelőzött, és átvette a vezetést. A spanyol újoncnak sietnie kellett, hiszen a későbbiekben dupla hosszú körös büntetést kellett letöltenie. Hátrébb többen is buktak,így José Antonio Rueda, David Muñoz és Riccardo Rossi számára is véget ért a verseny.

Alonsót aztán Ortolá és a remekül kezdő Holgado is megelőzte. A 2. körben aztán a GasGas motorosa Ortolát és Piquerast is megelőzte, így átvette a vezetést. A 3. körben viszont már újra harmadik volt, az élre pedig Ortolá állt. Eközben Lunetta és Furuszató Taijó is elment Alonso mellett, előbbit viszont dupla hosszú körös szankcióval sújtották, csakúgy, mint Adrián Fernándezt, mivel mindketten kiugrottak a rajtnál.

A 3. körben Piqueras letöltötte büntetésének első felét, és a tizenkettedik pozícióba tért vissza. Holgado így már a második volt, és a következő körben Lunetta is kiment mögüle. Az első két helyezett így valamelyest fellélegezhetett, hiszen Holgado és Furuszató között már több mint másfél másodperc volt a különbség.

Alonso időközben már Joel Kelsóval szemben is pozíciót vesztett, de az 5. körben visszaelőzte az ausztrál motorost, ahogyan hibájának köszönhetően Furuszatót is. A következő körökben aztán az Aspar versenyzője által vezetett trió egyre közelebb került az első pároshoz, amelynek tagjai között nem történt helycsere. Féltávra aztán már fél másodpercen belüli volt a különbség Holgado és Alonso között.

A 12. körben aztán Furuszató elszánta magát, és visszavette a harmadik helyet Alonsótól, majd egy kisebb rontás után is meg tudta tartani. Sőt, a következő kör elején Holgado mellett is elment, így már a második pozícióban haladt. A spanyol versenyző azonban nem hagyta magát, és a kör második felében agresszív módon visszaelőzte ellenfelét.

A 14. körben azonban ismét változott az állás, hiszen Furuszató megint maga mögé utasította Holgadót. Sőt, a célegyenes végén aztán Ortolá mellett is elment, majd néhány másodperc múlva Alonso előzte meg a GasGas motorosát. Utóbbi viszont újra sikeresen visszatámadott, majd Ortolá és Holgado is megelőzte Furuszatót, aki így nem sokáig vezetett.

A 16. körben aztán Alonso előbb Furuszatót, majd Holgadót is megelőzte, sőt, a következő kör elején már a vezetést is átvette Ortolától. Furuszató agresszív manőverbe kezdett, és ugyan necces volt a helyzet, de maga mögé utasította Ortolát, igaz, Holgado mindkettőjük mellett elment. Sőt, a GasGas versenyzője aztán a vezetést is visszavette Alonsótól.

Kelso eközben kicsit leszakadt az első négyesről, őt viszont igencsak megközelítette Piqueras és Veijer párosa. A spanyol újonc a 19. kör elején meg is előzte a Boé Motorsports versenyzőjét, majd agresszívan Ortolá mellett is elment. A kör végén aztán Furuszató mellett is elment, de összeért Alonsóval, de így is maradt a harmadik helyen.

Az utolsó körben bement Alonso mellé az 1-es kanyarban, és már a második helyen állt. majd fél körrel a vége előtt Holgadót mindketten megelőzték. Ortolá aztán többször is hozzáért Alonsóhoz, aki csodával határos módon a motoron maradt, de Furuszatóval szemben pozíciót vesztett, majd Veijer is elment mellette.

A legvégén Holgado még próbálkozott, és a célegyenesben kis híján elment Piqueras mellett, de utóbbi 35 ezreddel nyert, így élete első győzelmét aratta a Moto3-ban, miután dupla hosszú körös büntetést töltött le. Ortolá lett a harmadik, míg mögötte Furuszató, Veijer és Alonso lett a sorrend. Utóbbit viszont Kelso mögé sorolták, mert az utolsó körben elhagyta a pályát. Ennek köszönhetően a kolumbiai pilóta előnye 70 pontra csökkent, Holgado pedig feljött a második helyre.

A misanói Moto2-es futam végeredménye