back to top
2024. szeptember 19. 19:35
KezdőlapMotoGPMartín óriási baklövést követett el, Marc Márquez használta ki a legjobban a...

Martín óriási baklövést követett el, Marc Márquez használta ki a legjobban a misanói záport

Marc Márquez nyerte a San Marinó-i Nagydíjat, miután a futam esős szakaszában az élre tört. A dobogón Francesco Bagnaia, valamint Enea Bastianini végzett még, míg Jorge Martín katasztrofális döntést hozott, így csak egyetlen pontot szerzett.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után a MotoGP főversenyével zárult a San Marinó-i Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból ezúttal is Francesco Bagnaia indult, mellőle Franco Morbidelli és Marco Bezzecchi várhatták a piros lámpák kialvását. A sprintet megnyerő és egyben a tabellát vezető Jorge Martín a negyedik helyről kezdte meg a 27 körös viadalt. Bagnaia két közepes gumit választott, míg két honfitársának hátulra lágy abroncsot tettek fel. A mezőny negyedik VR46 akadémistája, Luca Marini viszont nem tudott részt venni a futamon betegség miatt, és mivel csapattársa, Joan Mir korábban visszalépett a hétvégétől, egyetlen gyári Honda sem volt ott a rajtrácson.

A domináns Bagnaia mellett meglepetésemberek értek oda az első rajtsorba a misanói időmérőn

Martín ezúttal is jól rajtolt, és bár néhány kanyar erejéig beszorult Morbidelli mögé, de utána feljött a második helyre, merthogy Bagnaia megőrizte a vezetést. Pedro Acosta szintén jól jött el, és Morbidellit is megtámadta, de a harmadik helyet nem tudta átvenni. Marc Márquez szintén igyekezett előrejönni a kilencedik helyről, és bár Bezzecchivel és Jack Millerrel is összeért, feljött a hetedik pozícióba.

A 2. körben Martín megtámadta Bagnaiát, de a címvédő rázárt, így Morbidelli és Acosta ölébe hullott. A Pramac spanyol motorosa ugyanakkor megtartotta a második helyet, miközben a mögötte lévők összeütköztek, és egy darab is letört a KTM-től. A 20 éves újonc azonban nem zavartatta magát, és a következő körben megelőzte Morbidellit, viszont hamarosan hibázott, így elvesztette a pozíciót.

Acosta számára az 5. körig tartott a futam érdemi része, ugyanis a 14-es kanyarban lesodródott a pályáról, majd miután visszatért, elesett, és bár visszatért a pályára, de innentől kezdve nem küzdhetett jó eredményekért. A következő körben Enea Bastianini elment Brad Binder mellett, így feljött az ötödik helyre, Marc Márqueznek viszont nem sikerült követnie márkatársát. Bezzecchi a másik gyári KTM-et, Millert, utasította maga mögé, így hetedikként folytatta a futamot, de nem sokkal később mind az ausztrál motorossal, mind Álex Márquezzel szemben pozíciót vesztett.

A 7. körben jött a következő bukás, ugyanis Morbidelli alól csúszott ki a motor. Nem véletlenül, hiszen időközben eleredt az eső, és ez tréfálta meg az olasz motorost. Csapattársa, Martín utolérte Bagnaiát, de egy pillanatra megbicsaklott alatta a motor, majd a kör végén kiment új motorért. Az élmezőnyből senki nem követte a példáját, a hátsó régióból viszont többen is.

A 8. körben előbb Binder, majd Marc Márquez és Miller is elment Bastianini mellett. A nyolcszoros világbajnok aztán tovább menetelt, és a dél-afrikai pilótát, majd a címvédőt is maga mögé utasította, így átvette a vezetést. Az első bolyra közben Álex Márquez, Bezzecchi, Fabio Quartararo és Fabio Di Giannantonio is felért.

Hamar kiderült, hogy Martín katasztrofális döntést hozott, és ismét bejött a bokszba, ráadásul még várnia kellett az eredeti motorjára, így kört kapott az élmezőnytől. Bagnaia eközben ismét megtalálta a tempóját, és tapadt Marc Márquezre. Köztük nem történt pozíciócsere, ellenben mögöttük, hiszen a 12. körben Bastianini visszaelőzte Millert, és átvette a harmadik helyet.

Bastianini aztán el is lépett, Álex Márqueznek viszont csak három körrel később sikerült átrágnia magát Milleren. Az élen Bagnaia továbbra is tartotta Marc Márquez tempóját, viszont csapattársa egyre jobban közeledett rá. Mögöttük pedig ismét kialakult egy négyes boly, hiszen az időközben helyet cserélő gyári KTM-ek, Bezzecchi és Quartararo ismét utolérték Álex Márquezt.

A 23. körben Binder meg is előzte Álex Márquezt, Miller viszont még korábban elvesztette a hatodik pozíciót Bezzecchivel szemben. A következő körökben aztán a VR46 pilótája a Gresini motorosát üldözte. A 27. körben aztán össze is jött a manőver, bár közel voltak hozzá, hogy összeütközzenek.

Ami az élmezőnyt illeti, a hajrához közeledve Bagnaia teljesen leszakadt Marc Márquezről, akit így senki és semmi nem fenyegetett, és zsinórban a második győzelmét aratta főfutamon. Bagnaia és Bastianini bejöttek a dobogós helyekre, majd Binder, Bezzecchi, Álex Márquez és Quartararo lett a sorrend. Martínnak sikerült maga mögött tartania az övéhez hasonló hibát elkövető Maverick Viñalest, így előnye nem 6, hanem 7 pontra csökkent.

A MotoGP misanói főfutamának végeredménye