back to top
2024. szeptember 21. 22:26
KezdőlapSuperbikePetrucci szerint most ő legboldogabb ember a világon, Bautista nemrég még mozgásképtelen...

Petrucci szerint most ő legboldogabb ember a világon, Bautista nemrég még mozgásképtelen volt

Danilo Petrucci a könnyeivel küszködött, miután életében először futamot nyert a Superbike-vb-n. Nicolò Bulegának nem jött össze a diadal, de így is elégedett volt, míg Álvaro Bautista az első cremonai verseny leintése után érezte igazán a múltkori sérüléséből adódó fájdalmat.

Színtiszta Ducati-dobogót hozott a Superbike-világbajnokság történetének első cremonai futama. A történelmi versenyen pedig történelmi győzelem született, ugyanis a büntetése miatt csak a hatodik helyről induló Danilo Petrucci először nyert a sorozatban. Mögötte a gyári páros tagjai értek célba Nicolò Bulegával, majd Álvaro Bautistával.

Petrucci learatta első Superbike-győzelmét, a furcsán véget ért futamnak Bautista volt a másik hőse

A Barni motorosa a nehezített helyzete ellenére remek tempót produkált. A rajt után negyedikként haladt, majd Andrea Locatellivel kezdve Bulegán át Andrea Iannonéig megelőzte honfitársait, így átvette a vezetést. Innentől kezdve pedig senki nem veszélyeztette a győzelmét az áramellátásbeli problémák miatt idő előtt leintett viadalon. A 34. születésnapját bő egy hónap múlva ünneplő pilóta nem tudta visszatartani könnyeit az ünneplés során.

Elképesztő érzés, lenyűgöző – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Hihetetlen, hogy itt, Olaszországban, a barátaim előtt nyertem. Ez az igazi hazai fordulónk, és nem tudok elég hálás lenni. Még mindig nem hiszem el, hogy mi történik, de, ahogyan mondtad, a Stock 600, az 1000, a MotoAmerica és a MotoGP után a Superbike-világbajnokságban is futamot nyertem. Szerintem ma én vagyok a legboldogabb ember ezen a bolygón.”

A pole pozícióból induló Bulega a rajtnál megtartotta a vezetést, de aztán előbb Iannone, majd Petrucci is maga mögé utasította. Szerencséjére a GoEleven versenyzője kiesett előle, mögötte pedig Alex Lowes bukott, így ő sem volt rá veszélyes. A hajrá felé közeledve viszont elkezdett lassulni, így neki a lehető legjobbkor jött a piros zászló.

Bár a győzelem nem jött össze, így is 20 ponttal csökkentette az ezúttal is hiányzó Toprak Razgatlıoğluval szembeni hátrányát, amely így már csak 35 egység. „Örülök, hiszen a húsz pont jobb, mint a semmi, úgyhogy köszönöm a csapatomnak! – kezdte szűkszavú értékelését. – Kicsit még dolgoznunk kell, mert Danilo ma nagyon gyors volt. Holnap igyekszem majd tartani a tempóját.”

Bautista a magny-cours-i első futamhoz hasonlóan megint nagyot mentett, hiszen a Superpole-on csak tizenharmadik lett, ráadásul az első körökben nem tudott ennél előrébb lépni. Aztán viszont megindult, és egészen a harmadik helyig jött fel, persze részben az eséseknek köszönhetően. A megszakítás ambivalens érzéseket kelthetett benne, ugyanis a verseny ezen szakaszában egyértelműen gyorsabb volt Bulegánál, másfelől viszont kevesebbet kellett sérülten versenyeznie, hiszen a tizenhárom nappal ezelőtti bordatöréséből még nem épült fel teljesen.

Rosszul érzem magam – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Jelenleg jobban fájnak a bordáim. A futam alatt ezt nem éreztem, de most elég nehéz. Mindenesetre nagyon boldog vagyok, mert az első körökben nem nagyon tudtam csatázni, mert nem akartam összeérni vagy ütközni, szóval nagyon óvatos voltam. Miután kialakult a boly, megjött az érzés, meglett a ritmusom, és elkezdtem felzárkózni. Élveztem a versenyt, az biztos. Nem tudom, hogy a végén mi történt, de szerintem az utolsó öt körben Nicolò-t is lett volna esélyem elkapni. Remélem, semmi komoly nem volt. Boldog vagyok, mivel tizenkét napja még mozgásképtelenül feküdtem az ágyban, most pedig itt vagyok a dobogón.”