vasárnap, szeptember 22, 2024
KezdőlapMotoGPBagnaia drámai bukása után Bastianininek Martínon keresztül vezetett az útja a történelmi...

Bagnaia drámai bukása után Bastianininek Martínon keresztül vezetett az útja a történelmi győzelemhez

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Enea Bastianini nyerte meg az Emilia-romagnai Nagydíj főfutamát, amellyel megszerezte a Ducati századik királykategóriás győzelmét. A bolognai márka így ráadásul bebiztosította a gyártói világbajnoki címet. Bastianini az utolsó körben vette át az első pozíciót, amikor kissé kivezette Jorge Martín a pályáról. A pole-ból rajtoló Francesco Bagnaia elesett a viadal hajrájában, így 24 pontra nőtt a spanyol pilóta előnye a tabellán. A futam harmadik helyét az esés miatt Marc Márquez örökölte meg.

A Moto3-as és a Moto2-es verseny után a MotoGP főfutamával folytatódott az Emilia-romagnai Nagydíj vasárnapi programja. A rajt előtt a levegő hőmérséklete 22, a misanói pályáé 28 fokos volt. A gumiválasztás tekintetében szinte teljesen egységes volt a mezőny, hiszen lényegében mindenki előre és hátra is a közepes keveréket választotta. A kivétel Marco Bezzecchi volt, aki hátra a lágyat tetette fel. Az időmérő eredményének megfelelően – a sprintet megnyerő – Francesco Bagnaia, Jorge Martín és Enea Bastianini várta az első sorból a lámpák kialvását.

Bagnaia ismét legyőzte Martínt a misanói időmérőn, Marc Márquezt megint saját bukása hátráltatta

- Advertisement -

Martín ismét lerajtolta Bagnaiát, de a címvédő még az első kanyarokban visszavette a vezetést. Mögöttük Bastianini Brad Binderrel csatázott a harmadik helyért, és ebből a csatából is a gyári Ducati pilótája jött ki jobban.

Binder ezután márkatársával, Pedro Acostával kezdett le harcolni. Viszont a dél-afrikai pilóta ezt a helyzetet nem tudta jól kezelni, hiszen bukott a 4-es kanyarban. Így az újonc vette át a negyedik helyet, mögötte pedig ekkor már a többet előző Marc Márquez haladt.

 

Martín ezalatt nagy erőkkel támadta Bagnaiát. A 3. körben el is tudott mellette menni, de besokallt a kanyarban, így aztán a bajnoki riválisa újra élre tudott állni.

Egy körrel később viszont már összejött Martínnak az előzés. A spanyol pilóta pedig gyorsan eltávolodott Bagnaiától, miután elment mellette.

Az 5. körben Bastianini is megtámadta Bagnaiát, és a 10-es kanyarban végül át is tudta ugrani a csapattársát. A háromszoros világbajnok ezután szinte azonnal elkezdett leszakadni róla, sőt rövidesen már Acosta tehette célkeresztbe.

Bastianini Bagnaia megelőzése után elindult Martín felé, és a kezdetben 8 tizedmásodperces hátrányát gyorsan 2-re csökkentette. Acosta eközben elkezdett eltávolodni Bagnaiától, az ötödik helyen haladó Márquez pedig pont ellenkezőleg, elkezdett közeledni az újoncra.

Az előkelő helyen haladó Acosta a 10. körben eldobta a motorját a 15-ös kanyarban, így Márquez örökölte meg a negyedik helyet, bár a nyolcszoros világbajnokot közelről követte Bezzecchi. Martín pedig figyelmeztetést kapott pályaelhagyások miatt, de ezúttal az üzenet nem zavarta meg, ahogy a sprinten.

A futam középső szakaszára fordulva Bastianini több mint 7 tizedre leszakadt Martínról. Viszont az olasz pilótát nem fenyegette senki, hiszen Bagnaia már majdnem 3 másodperccel haladt mögötte. Eközben Márquez szintén inkább távolodott jövő évi csapattársától.

Az élen haladó kettős közt megmerevedtek a frontvonalak, viszont Bagnaia összeszedte magát, és rohamléptekben kezdett el közeledni hozzájuk. A 18. kör elején már kevesebb mint két másodperc volt a hátránya Bastianini mögött, aki szinte végig 5 tizedről követte Martínt.

Az utolsó 10 körhöz érve megállt Bagnaia felzárkózása, ám Bastianini továbbra is közvetlen közelről követte Martínt. A negyedik helyet Márquez őrizte, akiről mind Bezzecchi, mind Fabio Quartararo leszakadt. A francia pilótához viszont Morbidelli egészen közel tudott kerülni.

A 21. körben aztán jött a dráma: Bagnaia bukott a 8-as kanyarban, a harmadik helyet így az idősebb Márquez fivére vette át. Szerencsére a torinói pilóta az esés után a saját lábán, látszólag könnyedén hagyta el a bukóteret. Ez pedig Martín számára azt jelentette, hogy ha nem nullázik ő is, akkor jelentősen fogja növelni az előnyét a tabellán.

Bastianini ezután folyamatosan nyomás alá helyezte Martínt. 5 körrel a vége előtt a Pramac versenyzője hibázott, de azt a márkatársa nem tudta kihasználni. Eközben Fabio Di Giannantonio hosszúkörös büntetést kapott pályaelhagyások miatt.

Bastianini minden erőt megmozgatott az utolsó körökben, hogy megelőzze Martínt, folyamatosan támadta a márkatársát. Az olasz pilóta aztán a tényleges utolsó körben bevetődött, majd kivezette a vetélytársát, aki felemelt kézzel jelezte, hogy nem tetszett neki a manőver. A visszaelőzésre viszont így nem volt esélye, így Bastianini behúzta az idei harmadik győzelmét, amelyből a második született főfutamon. Egyébként ez volt a Ducati századik diadala a MotoGP-ben. A harmadik helytől a Marc Márquez, Bezzecchi, Morbidelli, Maverick Viñales, Quartararo, Aleix Espargaró, Álex Márquez, Miguel Oliveira sorrend alakult ki.

- Advertisement -