back to top
2024. szeptember 28. 22:18
KezdőlapMotoGPMartín nem érti, hogy miért bukott, meg akarja vizsgálni a kanyart, mivel...

Martín nem érti, hogy miért bukott, meg akarja vizsgálni a kanyart, mivel szerinte az máshogy tapad

Jorge Martín nem tudja pontosan, hogy mi állt az Indonéz Nagydíj sprintjén elszenvedett bukása hátterében. A spanyol pilóta arról beszélt, hogy a 16-os kanyar a pálya többi részével ellentétben csúszós.

Nagyszerűen indult a szombat Jorge Martín számára, hiszen domináns teljesítménnyel, új körrekordot futva nyerte meg az Indonéz Nagydíj időmérőjét. A sprinten azonban nem szerzett pontot, mivel elesett, így a győzelmet behúzó Francesco Bagnaia 24 pontról 12-re csökkentette vele szemben a hátrányát.

Martín bukása miatt Bagnaia győzelemre, Marc Márquez harmadik helyre tudta váltani a nagyszerű rajtját

Martín az első helyről esett ki, a futam első körében a 16-os, vagyis az utolsó előtti kanyarban került a földre. A bukás nem volt nagy, sem ő, sem a motorja nem szenvedte meg, így még vissza tudott ülni, ám hátraesett a mezőny végére. A verseny során aztán végig jött előre, de végül csak a tizedik helyet tudta megcsípni, vagyis éppen nem jutott neki pont. A Pramac pilótája egyelőre nem tudja, hogy pontosan mi okozta a vesztét.

„Nos, mindenki láthatta, hogy buktam – kezdte Martín. – De azt nehéz érteni, hogy miért estem el. Megnéztem [az adatokat], és minden normális volt. Szóval csak annyi biztos, hogy valamin változtatnunk kell. Persze mélyebben is bele fogom ásni magam ebbe, hogy holnap ne kövessem el ugyanezt a hibát. Az nem gondolom, hogy a határon lettem volna. Ha ez az elmélet [igaz lenne], akkor az időmérő sokkal rosszabbul alakult volna. És úgy gondolom, hogy az időmérő rendben volt, ahogy általában nézve a verseny is.”

„Elestem, majd a tizedik helyen végeztem, amihez legalább tíz versenyzőt kellett megelőznöm – tette hozzá. – Szóval változtatnom kellett a beállításokon, hogy alkalmazkodjak a gumikhoz, de aztán már úgy tűnt, hogy az egyensúly rendben van. A [bukás előtt] az egész hétvégén úgy éreztem, hogy minden rendben van, és [a futamon] rögtön az első körtől kezdve tudom majd nyomni. De a verseny elején egy kicsit küszködtem a gumik felmelegítésével, ami egy kicsit furcsa. De aztán a bukás után már minden jól működött.”

Martínnak nem ez volt az első emlékezetes bukása idén, elég csak a Német Nagydíj főfutamára gondolni, amelyen szintén az első helyről szállt ki. Viszont a spanyol pilóta úgy gondolja, hogy a mostani esése nem hasonlít azokra, szerinte ezúttal inkább a tavaly novemberben újraaszfaltozott pálya állapota volt a kiváltó ok.

„Azt hiszem, a pálya azon a részén van valami furcsa dolog – jegyezte meg. – Simon [Crafar] már két nappal ezelőtt elmondta, és aztán én tényleg megnéztem azt a kanyart, szóval próbáltam ott óvatos lenni. Ma reggel [a második szabadedzésen] még buktam is ott, szóval nagyon vigyáztam azon a ponton. És aztán mégis elestem. Szóval az biztos, hogy holnap egy kicsit lassabban kell ott mennünk, aztán pedig a pálya többi részén kell nyomnunk. Nem hiszem, hogy az új aero miatt veszítettem volna el az elejét, hiszen amiatt nagyon jól érzem magam a motoron.”

Bagnaiát óvatossá tette Martín esése, Marc Márquez a sprint után elismerte, elrontotta az időmérőt

„Szóval csak azt gondolom, hogy van egy kis rész abban a bizonyos kanyarban, de azt nem tudom, hogy pontosan hol, amely csúszik – mutatott rá. – Ez azért feltűnő, mert a pálya többi része viszont nagyon jól tapad. Szóval csak az a pont [csúszik]. Megpróbálok majd rájönni, hogy mi volt az oka, és megnézni a bukásom nyomait, és a főfutamon majd másképp menni ott. Még ma is megnézem, és holnap a bemelegítésen is megnézem azt a pontot. De a bukás után minden jól ment abban a kanyarban is. Szóval csak az a bizonyos kör volt problémás.”