back to top
2024. szeptember 29. 11:37
KezdőlapMoto3Veijer az élről esett ki, Alonso nyerte az izgalmas Moto3-as futamot, amivel...

Veijer az élről esett ki, Alonso nyerte az izgalmas Moto3-as futamot, amivel meccslabdához jutott

David Alonso nyerte a Indonéz Nagydíjat a Moto3-ban, Adrián Fernández és David Muñoz előtt,miután Collin Veijer az élről esett el. Az Aspar motorosa akár már Japánban világbajnok lehet.

Magyar idő szerint kora reggel kezdődött az Indonéziai Nagydíj vasárnapi programjának érdemi része, szokás szerint a Moto3-as futammal. A pole pozícióból az időmérőn körrekordot futó, de egyébként dupla hosszú körös büntetéssel sújtott Iván Ortolá indulhatott, mellőle Collin Veijer és Furuszató Taijó várhatták a piros lámpák kialvását. A bajnokságot vezető David Alonso az ötödik helyről rajtolt, míg a verseny előtt az első számú üldözőjének számító Daniel Holgado csupán a tizennegyedikről. A levegő 30, az aszfalt hőmérséklete 59 fokos volt közvetlenül a viadal előtt.

Canet verhetetlen volt a Moto2 időmérőjén, Ortolá lett úrrá a legjobban a Moto3-as káoszon

Furuszató remekül kapta el a rajtot, és még az 1-es kanyar előtt átvette a vezetést, mg Szuzuki Tacuki elment Alonso mellett. Nem sokkal később viszont a Team Asia pilótája Veijerrel és Adrián Fernándezzel szemben is pozíciót vesztett. A 2. körben aztán a kolumbiai pilóta már a negyedik pozícióban motorozott, és elkezdték letölteni a büntetéseket.

A következő körben Filippo Farioli és David Almansa estek el a 8-as kanyarban, miközben az élen Fernández átvette a vezetést, Alonso pedig feljött a harmadik pozícióba. A 4. körben azonban mindez lényegben annulálódott, hiszen Veijer ismét élre állt, Furuszató pedig visszavette a dobogós helyet a bajnoki éllovastól.

Az 5. körben hárman is buktak: előbb a szabadkártyával induló Arbi Aditama került földre, majd Noah Dettwiler került a földre, motorja pedig kiütötte Tachakorn Buasri alól a gépet. Mindeközben ismét változott a sorrend az élmezőnyben, hiszen Alonso megint maga mögé utasította Furuszatót.

A 8. körben Daniel Holgado már az ötödik helyre jött fel, de nem sokkal később Szuzuki és Luca Lunetta is visszajött elé, miközben hátrébb Xabi Zurutuza is elesett. A GasGas motorosa a következő körben azonban a következő körben vissza tudta venni a pozíciót ellenfeleivel szemben.

Szuzuki azonban nem hagyta magát, és Holgadót, majd Furuszatót is maga mögé utasította, majd utóbbi kettő között is történt helycsere. A Husqvarna versenyzője aztán a 10. körben Alonso mellett is elment. Hátrébb Ortolá a tizenegyedik helyen haladt a dupla hosszú körös büntetés után, de pályaelhagyás miatt ismét szankcionálták.

A 11. kör végén Szuzuki Fernándezt is megelőzte, így feljött csapattársa mögé, de a Leopard motorosa a következő kör elején visszatámadt. Néhány pillanattal később ráadásul már a spanyol pilóta vezetett, ugyanis Veijer a 8-as kanyarban eldobta a motort. Szerencsére csak a versenygép kapott nagyot, a holland pilóta nem.

A következő körben Holgado, majd Furuszató is elment Szuzuki mellett, miközben Fernández próbálta növelni előnyét. Hátrébb Alonso visszaesett a hetedik helyre David Muñoz és Lunetta mögé. A Boé Motorsports pilótája Furuszató, majd Szuzuki mellett is elment, így már harmadikként haladt.

Hamarosan azonban Furuszató, majd a magára találó Alonso is megelőzte. A 17. kanyarban Fernándezt egy kanyarban hárman is megelőzték, a következőben pedig Muñoz is maga mögé utasította. Ennek során Holgado állt az élre, de nem sokáig vezetett, ugyanis ezt követően visszaesett, és Alonso lett az első.

A 18. körben jött a következő dráma, és Furuszató is eldobta a motort, miközben Lunetta egy kanyarban négyet előzve átvette a vezetést, miközben Alonso hirtelen már csak ötödik volt. Sokáig azonban a Sic58 pilótája sem vezetett, hiszen Fernández, Muñoz, majd Alonso is elment mellette.

Az utolsó kört Fernández kezdte meg az élen, miközben Alonso megelőzte Muñozt. A Leopard pilótáját aztán mindketten maguk mögé utasították, de honfitársát sikerült visszaelőznie. A kolumbiai pilóta ezzel megszerezte a győzelmet Fernández és Muñoz előtt, míg Ángel Piqueras egy bátor manőverrel megszerezte a negyedik helyet Lunetta és Holgado előtt. Az Aspar motorosa ezzel 97 pontra növelte előnyét, így Japánban matematikailag is bebiztosíthatja világbajnoki címét.

A Moto3 mandalikai futamának végeredménye