back to top
2024. szeptember 29. 17:38
KezdőlapMotoGPMeglepetés: Acostát mégsem büntetik, csak jövő héten derül ki az Indonéz Nagydíj...

Meglepetés: Acostát mégsem büntetik, csak jövő héten derül ki az Indonéz Nagydíj végeredménye

Pedro Acosta meglepetésre megtarthatja az Indonéz Nagydíjon szerzett második helyét, mivel a rossz felni okozta a guminyomás csökkenését. Brad Binder és Nakagami Takaaki sorsa pedig csak a jövő heti motegi fordulóban dől el.

Három versenyzőt is vizsgáltak az Indonéziai Nagydíj leintése után, mivel esetükben felmerült, hogy megszegték a guminyomásra vonatkozó szabályt. Mivel korábban az ilyen vizsgálatoknak rendre büntetés lett a vége, várható volt, hogy Pedro Acostát, Brad Bindert és Nakagami Takaakit is hátrasorolják. Nem véletlen, hogy a spanyol újonc egyáltalán nem volt boldog a dobogón.

Tömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

Azonban meglepetésre egyelőre egyiküket sem szankcionálták, de csak a GasGas pilótája nyugodhat meg véglegesen. A sportfelügyelők azzal indokolták a döntést, hogy a nyomás a futam elején megfelelt az előírásoknak, utána pedig rés keletkezett a felnin, ezért csökkent. Ennélfogva a Michelinnel közösen úgy határoztak, hogy a technikai szabályzat 2.4.4.9.1-es pontjának értelmében nem történt szabályszegés.

Acosta ezzel visszaelőzte Bindert a bajnokságban, és feljött az ötödik helyre, előtte pedig kizárólag Ducati-versenyzők vannak. A döntés azonban nemcsak az ő szempontjából volt fontos, hanem a bajnoki harcot tekintve is. A futamgyőztes Jorge Martín előnye ugyanis így ténylegesen 21 pontra nőtt a harmadik helyet megszerző Francesco Bagnaiával szemben.

Martín „minden kanyarban” az eséstől tartott, Acosta látványosan nem örült a dobogón

Ami a másik két érintettet illeti, esetükben talán még furcsább döntés született, pontosabban nem született. Az „utólagos ellenőrzések jellegéből fakadóan” ugyanis a végeredményt csak a következő, Japánban rendezett hétvégén határoznak. Binder a pályán nyolcadik lett, amennyiben megbüntetik, akkor a Nakagamival kapcsolatos döntéstől függően a tizedik vagy a tizenegyedik lesz, amiből Johann Zarco és Raúl Fernández profitálnak. A japán motorost tizenegyedikként intették le, ha szankcionálják, akkor Álex Rins megelőzi őt.